Ulven kan kalde Danmark for sit hjem

Det er nu slået fast, at der er mindst én fastboende ulv i Jylland.

Her ses en jysk ulv, der er blevet fanget af et vildtkamera.

Den mere eller mindre vilde, danske natur er blevet en tand farligere. Danske forskere kan nemlig for første gang fastslå, at Danmark har en fastboende ulv.

En gennemgang af samtlige faste beviser på tilstedeværelsen af ulve i Danmark i år viser, at der befinder sig ulve i det meste af Jylland.

Og i Midtjylland har de sågar én ulv, der kan kalde sig lokal. Den har nemlig opholdt sig i området siden 2013.

Største chancer for at se en ulv i Midt- og Vestjylland

Forskerne har mulighed for at teste, hvorvidt der er tale om en DNA-prøve fra den samme ulv eller ej.

Og arbejdet med at kende forskel på ulvene har afsløret, at den hanulv, der blev påvist 7 gange i det midtjyske tilbage i 2013, stadig opholder sig i det område.

Ifølge den tyske ulveekspert Ilka Reinhardt betragtes en ulv, der med sikkerhed er det samme sted 2 gange med 6 måneders mellemrum, at høre hjemme i området.

- Det må i højeste grad siges at være tilfældet for denne ulv. Det betyder, at vi dermed må siges at have det første bevis på, at ulven er fastboende i Danmark, siger seniorforsker på Aarhus Universitet Liselotte Wesley Andersen.

Ingen beviser for danske ulvefamilier

På trods af de mange tegn på ulvens liv i Danmark er der er stadig kun fundet DNA-prøver fra hanulve.

Forskergruppen har ingen dokumentation for hverken hunulve eller ulvehvalpe, selvom de godt ved, at der i offentligheden går rygter om netop ulvefamilier.

Undersøgelsen har dog for første gang kunne bevise, at der har været ulve på Djursland. Til gengæld undrer det forskerne, at der mangler ulve-observationer i Vendsyssel nord for Thy, samt Himmerland, hvor der findes store skovområder, som ellers passer godt til ulvenes behov.

Men forskerne har ikke mistet modet i deres jagt på ulven i de dele af Danmark.

- Vi håber på en god snevinter, hvor ulvespor kan føre til nye dokumenterede fund, siger seniorforsker på Naturhistorisk Museum, Thomas Secher Jensen.

Spyt fra dødt vildt og husdyr afslører ulven

Gennemgangen af dna-beviser og billedemateriale viser, at der løbende har været ulve i Danmark siden 2012.

Kortet bygger hovedsagelig på DNA-prøver af spyt, der er fundet på kadavere af vildt og husdyr. Forskerne har også brugt fotografier af ulve fra vildtkameraer.

- DNA-analyserne skelner mellem hund og ulv og er foretaget både på spytprøver og ekskrementer. De beviser, at ulvene ikke er forsvundet i 2014, udtaler seniorforsker på Aarhus Universitet, Institut for Bioscience,

Det nye kort viser kun de steder, hvor der med sikkerhed har været ulve i året 2014.