Ulveskytten vil frikendes: Det var slet ikke en ulv

Den 66-årige mand, som blev dømt for at have skudt en ulv i foråret 2018, forklarer nu, hvorfor han gjorde det.

Sagen om ulvenedskydningen nær Ulfsborg er blevet anket til Vestre Landsret af begge parter. Ovenfor ses nedskydningen af den omstridte ulv/hybridulv.

For første gang står den 66-årige Mourits Troldtoft nu frem og fortæller, hvorfor han skød en ulv i foråret sidste år på en mark nær Ulfsborg i Jylland.

Det sker i en TV2-dokumentar 'Ulveland', som bliver sendt på tirsdag, og som tv2.dk i dag har citeret.

Den 66-årige landmand var på vej over til sin søn for at hjælpe ham med nogle arbejdsopgaver. Troldtoft, der har jagttegn og våbentilladelse, havde sin riffel med for at kunne forsvare sig. Sønnen havde nemlig fortalt, at ulven løb rundt efter ham, mens han sad i en traktor og pløjede en af sin fars marker.

- Jeg var jo nødt til at kunne forsvare mig. Jeg tænkte, at jeg hellere ville dø en naturlig død end blive ædt af en ulv, fortæller Troldtoft i dokumentaren.

Han reagerede på, at ulven blev ved med at løbe efter traktoren.

- Den var på vej over mod min søn igen, og det var jeg utryg ved. Så stoppede jeg et par patroner i riflen og sagde, at nu må det få en ende.

40 dages betinget fængsel

Troldtoft blev ved byretten idømt 40 dages betinget fængsel for overtrædelse af jagtloven og artsfredningsbestemmelsen. Men sagen er anket til Vestre Landsret - både af Troldtoft, som vil frikendes, og af anklageren, som vil have straffen skærpet.

Men Mourits Troldtoft hævder, at det slet ikke var en ulv, han skød - det var derimod en såkaldt hybridulv - altså en blanding af en ulv og en hund. Og så stiller sagen sig nemlig helt anderledes.

For mens ulven er fredet af EU's habitatsdirektiv, gør det samme sig ikke gældende for de såkaldte hybridulve, hvor en del af generne stammer fra tamhunde.

En seniorforsker fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, har tilbage i 2014 fastslået, at de danske ulve, som er indvandrede fra Tyskland, er ægte ulve.

Hybridulv med meget hund i

Men det tvivler Troldtoft og hans forsvarer på.

- Jeg er stadigvæk overbevist om, at det er en hybrid, og at der er meget hund i den.

- Når min nabo bliver overfaldet og decideret bliver kastet omkuld af en ulv, og når vi har set børn blive fulgt hjem fra skole af en ulv, jamen så er det da ikke en opførsel, der ligner et vildt dyrs, hævder Mourits Troldtoft i udsendelsen.

Der har dog aldrig været dokumenteret angreb fra ulve eller hybridulve på mennesker i Danmark.

Han er ked af de konsekvenser, som nedskydningen af ulven har haft i form af trusler rettet mod ham selv og hans søn. Men han fortryder ikke, at han skød ulven. Derimod mener han, at sagen har været med til at sætte gang i debatten om ulve - eller ulvehybrider - i den danske natur.

Ankesagen kommer for landsretten i slutningen af februar.

FacebookTwitter