Ulveunger i Vestjylland må afskærmes fra nysgerrige

Skilte og skærpet opsyn skal give fred og ro til de seks ulveunger.

- Ulveungerne har brug for fred og ro til at vokse sig store, siger skovrider Poul Ravnsbæk.

For nylig blev seks nye ulveunger opdaget i Vestjylland. Vildtkameraer fotograferede søndag den 23. juni ulvehvalpene, der vurderes at være halvanden måned gamle.

Og hvalpene viser sig nu at være så stor en attraktion for nysgerrige sjæle, at Naturstyrelsen må sætte begrænsninger på, hvor folk må færdes i Stråsø Plantage syd for Holstebro, fortæller skovrider Poul Ravnsbæk.

- Vi prøver at gå stille med dørene om, hvor hvalpene er. Men vi oplever, at folk begynder at luske rundt med kamera derude. Så i og med vi har det eneste sted, hvor der er ulve, der yngler i Danmark, så har vi set os nødsaget til at indskrænke færdslen, fortæller Poul Ravnsbæk.

Frem til midten af august skal gæster i Stråsø Plantage holde sig på anviste skovstier, og i et område på cirka 275 hektar bliver det forbudt at færdes uden for vejene.

- Man kan godt færdes og gå sin skovtur ad nogle store skovveje. Men lige der, hvor ulvene er, skal man blive på de angivne veje. Man skal kunne gå en tur, som man plejer, men den direkte opsøgende færdsel efter ulvene afskærmer vi, mens hvalpene er små, siger Poul Ravnsbæk.

Tidligere ulveunger blev også skånet

Der blev taget samme forholdsregler for to år siden, da et andet ulvepar ynglede i området, ligesom ynglende havørne og fiskeørne på samme måde har fået ro til at kunne etablere sig i den danske natur

- Dyrene er særligt sårbare, mens de er små og har brug for fred og ro til at vokse sig store.

- Vi skal finde en balance og vil ikke forstyrre for meget, men vi vil intensivere vores opsyn i området, siger Poul Ravnsbæk.

I marts kunne Miljøstyrelsen fortælle, at et nyt ulvepar bestående af en danskfødt hunulv og en tyskfødt hanulv havde etableret sig syd for Holstebro. Det er dem, der nu har fået de seks unger.

Peter Sunde, der er seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, har tidligere fortalt, at vi skal forvente, at det her ulvepar kommer til at være i området resten af deres liv, og de vil formentlig producere et kuld hvalpe hvert år.

Det er et tegn på, at ulvebestanden er tilbage på sporet.

- Hvalpene vil være selvstændige til næste forår og vil derefter sprede sig til omgivelserne. Det vil betyde, at rekrutteringen af nye ulve andre steder i Danmark får et boost, sagde Peter Sunde.

FacebookTwitter