Ulykkelige isbjørne i Københavns Zoo skal skilles

Isbjørnene i Zoo har det ikke godt, og det kan ses. Parret kan ikke sammen, og derfor skal de skilles.

Så gik den ikke længere for det umage isbjørnepar i Københavns Zoo. De skal skilles, fortæller den videnskabelige direktør. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Ugengældt kærlighed, eller som minimum uigengældt lyst til parring, er årsagen til, at isbjørneparret i Københavns Zoologiske Have opfører sig atypisk. Det fortæller videnskabelig direktør i Zoo, Bengt Holst.

Besøgende i Zoo har de seneste mange måneder kunnet se isbjørne gentage de samme bevægelser og mønstre i en uendelighed, såkaldt stereotyp adfærd.

Det gør isbjørne, når de føler sig stressede og frustrerede.

- Han er blevet frustreret, fordi hun ikke vil ham længere, og hun bliver så frustreret, fordi han presser hende.

- De trives simpelthen ikke ordentligt sammen længere og føler sig stresset af hinanden, siger Bengt Holst.

Problemerne startede i parringsøjemed, da hun gik i brunst.

- Der bliver han selvfølgeligt meget interesseret i hende, og hun er egentlig også interesseret i ham. Men isbjørne spiller lidt kostbare, fordi han skal forfølge hende over tundraen eller isen.

- På et tidspunkt er hun klar og lader ham komme til sig. Men så lige bagefter, så vil hun ikke have ham længere. Han vil gerne, fordi hun stadig lugter, og så bliver han stresset. Og så bliver hun stresset, fordi han presser hende, siger Bengt Holst.

Som en familiestrid

Frustrationerne eskalerede dog til også at være der, når der ingen parring var i sigte, selv om Zoo prøvede at give dem andre udfordringer.

- Men det hjalp ikke, så nu er vi nødt til at skille dem ad. Det arbejde begyndte vi allerede for et stykke tid siden, og nu skal han snart flytte, siger Bengt Holst.

Han forklarer, at mens det kan se voldsomt og manisk ud, når en isbjørn udviser stereotyp adfærd, så er det ikke farligt for dyrene.

- Det her svarer til en familiestrid, der selvfølgeligt skal tackles. Men det betyder jo ikke, at de lider. Der er noget, der ikke fungerer mellem dem, og det gør vi nu noget ved, siger Bengt Holst.

Han fortæller, at isbjørnene har levet sammen i årevis uden problemer. Det er dog ikke unormalt at isbjørne, når de vokser op og bliver kønsmodne, udvikler konflikter.

- De var meget glade for hinanden i starten, men der var de også meget unge og var ikke i ynglestemning. Der sker meget med dyr, når de kommer i ynglestemning, og de ikke bare leger med hinanden længere, afslutter Bengt Holst.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk