Umuligt at få fjernet fejl i vores journaler

Selvom en ung mand uretmæssigt blev hængt ud som potentiel seksualkrænker, nægter sundhedssystemet at slette de forkerte oplysninger.

Rikkes søn bærer stadig et uberettiget stempel fra retspsykiatrien, selvom alle myndigheder erkender fejl i sundhedsjournal. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Hvis du opdager, at sundhedspersonale, såsom læger, sygeplejersker eller andre, har skrevet forkerte oplysninger i dine sundhedsjournaler, så kan de ikke slettes - uanset om det kan blive et stempel, der forfølger dig for livet.

Det oplevede Rikke sidste år, da hun pludselig fandt ud af, at hendes søn var blevet uretmæssigt og grundløst udredt i retspsykiatriens afdeling for sædelighedskriminalitet.

En udredning i sædelighedskriminelt regi kan ellers kun ske, hvis det skal vurderes, om du eksempelvis skal idømmes forvaring for en seksuel forbrydelse.

Sønnen, der er autist, var, uden om alle retningslinjer, blevet henvist af en pædagog til en retspsykiater.

Psykiater ignorerede retningslinjer

Psykiateren valgte at ignorere gældende lov om, at det kræver henvisning fra politi eller domstol og påbegyndte en udredning, der så blev journalført.

- Min søn har aldrig nogensinde været anklaget, politianmeldt, undersøgt eller involveret i noget, som har med sædelighedskriminalitet at gøre, siger Rikke til P1 Dokumentar.

Alle myndigheder - fra overlægen på retspsykiatrisk afdeling til Region Midtjylland - har siden afvist udredningen og kaldt hele forløbet en fejltagelse.

Alligevel kan Rikkes søn ikke få journalen fjernet, da Region Midtjylland henholder sig til, at det ifølge lovgivningen ikke er tilladt at slette en journal. Selvom der altså er enighed om, at fejlen ligger hos retspsykiateren, der aldrig burde have startet udredningen i første omgang.

Vil tilføje, men ikke slette

I stedet for har regionen tilbudt at lave en tilføjelse, der bliver skrevet ind som note nederst i journalen. Men de forkerte oplysninger er dermed stadig tilgængelige i sønnens helbredsoplysninger. Man skal læse hele journalen igennem, for at se den tilføjelse, der afviser resten af journalen som en fejl.

Rikkes søn bærer altså stadig et uberettiget stempel fra retspsykiatrien, som kan ses af sundhedspersonale i hele landet.

Juridisk chef i Region Midtjylland, Poul Carstensen forklarer til P1 Dokumentar, selvom det er oplysningen er en fejl, kan det godt være vigtigt, at den er der.

- Man kan jo for eksempel forestille sig en sag, hvor man havde skrevet nogle forkerte blodprøver ind i en journal. Så kan det være, at en anden sundhedsperson iværksætter en behandling på baggrund af det. Hvis man så efterfølgende sletter de forkerte blodprøver, vil man jo undre sig over, hvorfor der er iværksat den behandling, siger Poul Carstensen.

Vil helt ud af sundhed.dk

Rikke har nu opgivet at få slettet de forkerte oplysninger og vil nu stævne sundhed.dk for at kunne trække sine egne og sønnens persondata ud af sundhed.dk:

- Jeg har gjort op med mig selv, at sundhed.dk ikke i tilstrækkelig grad kan passe på mine oplysninger, og at jeg heller ikke ønsker, at andre skal kunne se dem, uden at jeg hver eneste gang har givet samtykke til det, siger Rikke til P1 Dokumentar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk