Umuligt med sikker chat på nettet

Det er umuligt at forhindre, at børnelokkere udnytter chatsteder for unge. Men chatstederne kan gøre det vanskeligere at leve en anonym og skummel tilværelse på nettet, siger it-forskere og eksperter.

Mange unge bruger Arto som et mødested, hvor de kan snakke med venner, de kender. (© DR)

Det er umuligt at forhindre, at børnelokkere udnytter chatsteder for unge som for eksempel Arto.dk. Men chatstederne kan gøre det vanskeligere at leve en anonym og skummel tilværelse på nettet, siger it-forskere og eksperter.

Chatsitet Arto er kommet i søgelyset efter de seneste dages afsløringer af mænd, der har taget kontakt med det, de troede var en mindreårig.

- Det er et stort problem, siger leder af DK CERT, Shehzad Ahmad. DK CERT overvåger it-sikkerheden i Danmark. For det er en umulig opgave at overvåge de tusindvis af daglige samtaler på Arto.

- De har ikke en ærlig chance for overvågning, siger han til DR Nyheder.

Flere filtre på Arto

Men chatstederne kan gøre det svært for pædofile at udnytte internettet til at komme i kontakt med børn og unge. Og det har Arto faktisk gjort. Arto er de eneste, der har fået tildelt et chatmærke fra Foreningen af Danske InternetMedier, og flere andre interaktive steder på nettet venter på at få en godkendelse fra Datatilsynet.

Det betyder, at pædofile ikke i skjul kan skrive løs, for al chat-tekst og alle fotos bliver arkiveret. Det er desuden nemt at blokere for en bestemt person, og det er også nemt på Arto anonymt at anmelde personer, man mistænker for kriminel eller en lusket adfærd.

- De unge kender anmeldefunktionerne på Arto, og vi har omkring hundrede frivillige, der tjekker op på det, siger redaktør for Arto, Dan Poulsen.

Forældre må være orienteret

Forsker på Aalborg Universitet, Malene Charlotte Larsen, har i flere år undersøgt børn og unges brug af chatsteder, som for eksempel Arto. Hun roser de tiltag, der gøres for at hindre børnelokkere i at leve en anonym tilværelse på nettet.

Men i sidste ende er det et spørgsmål om, at de unge selv regulerer og rydder ud i dem, der forsøger at udnytte chatstedet. Og så opfordrer hun alle forældre til at sætte sig ind i, hvad det er deres børn foretager sig på nettet.

- Det nytter ikke, at forældre først skal spørge om, hvad chat er for noget, når børnene siger, at de er kommet ud for noget ubehageligt på nettet, siger hun.

Facebook
Twitter