Under 40 procent af de 5-11-årige har fået første stik, og i næste uge skal de tilbage i skole

Eksperter og lærere er bekymrede over at skulle åbne skolerne med høje smittetal og lav vaccinetilslutning blandt børnene.

Der skal holdes afstand, sprittes af og tages en masse forholdsregler, når børnene efter planen vender tilbage i skole 5. januar. (Arkiv) (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

38,5 procent af børnene mellem 5 og 11 år er blevet vaccineret med første stik, og kun 1,3 procent er færdigvaccineret.

Med lidt over en uge til skolestart og smittetal, der dagligt sætter nye rekorder, er landets lærere bekymrede for, om skolerne kan åbne som planlagt efter nytår.

- Med de meget høje smittetal vi ser lige nu og med den lave tilslutningsgrad, der er til vaccinen, så ser det rigtig svært ud lige nu. Begge dele skal gerne være meget anderledes, når vi når frem på den anden side af nytår, for at skolerne kan starte igen 5. januar, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening.

Han understreger, at det er meget vigtigt, at eleverne kommer tilbage i skole, men at det kræver, at sikkerheden på skolerne forbedres, så alle kan føle sig trygge.

- Der skal skrues op for testene, afsættes ekstra midler til rengøring, luftes ud, eleverne skal deles i små hold i flere lokaler, og der skal gives adgang, til at man kan bruge de værnemidler, man har brug for, herunder mundbind, siger han.

Tyra Grove Krause, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, mener, at vaccinetilslutningen blandt skolebørnene er essentiel for at holde skolerne åbne.

- Vi vil helt klart gerne have vaccinetilslutningen blandt skolebørnene højere op, for det er det, der skal til, for at holde skolerne åbne hen over den næste måneds tid, hvor vi får meget mere smittespredning med omikron, siger hun.

Ekspert er optimistisk omkring vaccinetilslutning

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er også lidt usikker på, om børnene kan komme i skole som normalt efter juleferien.

- Der er mange ting, der kan komme i vejen, og hvis vi ser meget stigende smittetal, så kan det selv med selvtest i skolerne være svært at holde smitten nede. Jeg håber selvfølgelig, at børnene kan komme tilbage i skole, men jeg tør ikke stille nogen garantier, siger han.

Det gjorde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) heller ikke på et pressemøde kort inden jul.

Hun slog dog fast, at det er planen, at børnene vender tilbage i skole 5. januar, og at der skal meget til for at rykke på den plan.

- Man skal forvente og regne med, og der er truffet beslutning om, at skolerne genåbner 5. januar, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Allan Randrup Thomsen er overordnet set optimistisk, hvad angår vaccineudrulningen blandt den yngste målgruppe.

- Det ser ud som om, at vaccinen er blevet taget godt imod, og da der skal være tre uger mellem første og andet stik, er det jo begrænset, hvor mange der kan have nået at få begge stik endnu, siger han.

Kan nemt føre til mere smitte

Sundhedsstyrelsen har siden den 26. november anbefalet, at børn mellem 5 og 11 år bliver vaccineret mod coronavirus for at bremse smitten i samfundet. Og det er vigtigt, at mange tager imod tilbuddet, mener Allan Randrup Thomsen.

- Hvis man ikke er meget påpasselig i skolerne, vil der nemt kunne udbredes mere smitte, som vil kunne sprede sig ud i det øvrige samfund på et tidspunkt, hvor det ville være allermest uheldigt, nemlig oven i julen og nytåret, siger han.

Hvordan skal man som forældre forholde sig, hvis ens barn ikke er vaccineret, når de vender tilbage til skole?

- Jeg synes, man bør genoverveje, om det er de rigtige valg, man har gjort, og hvis man er sikker på det, så må man så vidt muligt sørge for, at ens barn bliver testet ofte, så barnet ikke smitter videre.

Børnelæger: Et vilkår at de fleste børn vil blive smittet

Klaus Birkelund Johansen er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab og overlæge på afdelingen for børn og unge ved Aarhus Universitetshospital.

Han mener, at den nuværende tilslutning er forventelig, da aldersgruppen i sig selv "ikke får det store ud af at blive vaccineret."

Han forstår godt, at forældre er tilbageholdende, men han slår samtidig fast, at man ikke har fået rapporter om nogen betydende bivirkninger i den gruppe af børn, der er blevet vaccineret, hverken i Danmark eller i udlandet.

- Jeg håber virkelig meget for børnenes trivsels skyld, at det lykkes for sundhedsmyndighederne og politikerne at se en mulighed i at åbne skolerne til januar, som skolebørnene faktisk er blevet lovet, siger han.

Ifølge Klaus Birkelund Johansen er det et vilkår, at omikronvarianten vil smitte videre - også blandt skolebørnene.

- Vi skal sørge for at have nogle tiltag i skolen, der begrænser smittespredningen mest muligt, siger han.

Det er dog helt essentielt for børnene at komme tilbage i skole.

- Mistrivslen blandt børnene er ret udtalt med den usikkerhed, som kommer i forbindelse med skolenedlukningerne. Og så er det formentlig også et vilkår, at de fleste af børnene vil blive smittet på et eller andet tidspunkt, uanset hvad vi gør, fortæller Klaus Birkelund Johansen.