Under en måned til 'le grand depart' i Danmark - trafikalt kaos venter

De tre danske Tour de France-etaper vil medføre store trafikale udfordringer.

København er vært for 1. etape af dette års Tour de France, som er en 13 kilometer lang enkeltstart, hvor målstregen passeres på H.C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Om 24 dage rammer cykelfeberen bristepunktet i Danmark, når verdens største cykelløb - Tour de France - kommer til Danmark.

Her vil mange millioner se med fra hele verden, og tusindvis af cykelentusiaster vil stå langs ruten, når Tour-karavanen blandt andet kommer forbi København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg på de tre danske etaper.

Tour de France bliver en af de største sportsbegivenheder, der nogensinde er blevet afholdt i Danmark, og derfor er der også udsigt til et potentielt trafikalt kaos uden lige.

Læg så dertil, at dagene normalt også er store rejsedage for kør-selv-bilister, og at folk skal hjem fra store begivenheder som Roskilde Festival og DGI Landsstævnet i Svendborg.

Storebæltsbroen vil være lukket for biler mellem klokken 13.00 og 18.00 i begge retninger den 2. juli. Togene kører dog stadig over broen. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Eksempelvis bliver Storebæltsbroen lukket for biler i begge retninger mellem klokken 13.00 til 18.00 lørdag den 2. juli, mens store områder i start- og målbyerne bliver afspærret i flere timer.

I dag sender politiet 25 motorcykler ud på en prøvetur på den fremtidige 2. etape, som starter i Roskilde med afslutning i Nyborg.

I morgen, onsdag, prøvekører politiet 3. etape, som går fra Vejle og slutter i Sønderborg.

Det kan selvsagt give grå hår for bilister, der skal navigere i trafikken, mens der også kommer et stort pres på den kollektive trafik.

- Vi har så at sige et "stadion", som bevæger sig med 50 kilometer i timen på tværs af Danmark. Det kræver meget koordination, og det er en omfattende opgave, siger Peter Dahl, der er chef for beredskabet hos Københavns Politi, som står for koordinationen mellem landets politikredse under Tour de France.

Beredskabschefen for Københavns Politi forudser, at der i Tour de France-dagene vil være trafikale udfordringer over hele landet. Men han holder særligt øje med etapen fra Roskilde til Nyborg.

- Jeg tror, at alle etaper vil have sine egne særegne udfordringer, men det, at Storebæltsbroen - som er en hovedtrafikåre på tværs af landet - bliver spærret, vil give nogle trafikale udfordringer.

Herunder kan du læse mere om de tre danske Tour de France-etaper og de trafikale udfordringer, som kan opstå i den forbindelse.

1. etape: Enkeltstart i København - 1. juli

Tour de France 2022 begynder i hovedstaden, hvor feltet indleder det tre uger lange cykelløb med en enkeltstart på 13 kilometer fredag den 1. juli.

Men trafikken og parkeringsforholdene vil blive påvirket markant i og omkring København allerede fra tirsdag den 28. juni klokken 18.00 til lørdag den 2. juli klokken 16.00.

Selve ruten vil være spærret for trafik, standsning og parkering fra fredag den 1. juli klokken 01.00 til lørdag den 2. juli klokken 16.00.

Derudover vil andre centrale veje blive spærret i løbet af ugen - herunder store dele af H.C. Andersens Boulevard fra mandag den 27. juni klokken 20.00.

100.000 borgere og 40.000 erhvervsdrivende har fået en mail fra Københavns Kommune om, at de ikke må have deres biler holdende langs ruten. Alligevel forventer Peter Dahl fra Københavns Politi, at man skal ud at fjerne biler.

- Vi er klar på, at vi nok skal ud at flytte en hel del biler, siger han.

Den bedste anbefaling for at bevæge sig rundt i København er at benytte sig af offentlig transport som S-tog og metro.

Tager man bussen, skal man være opmærksom på, at mange lokale busser vil være omlagte.

Er du på cykel rundt i byen, skal du især fredag den 1. juli og lørdag den 2. juli forvente, at store dele af byen vil være vanskelig fremkommelig. Det vil dog være nemmere at komme rundt til fods, da der vil være 24 gangpassager på ruten, som kan passeres fredag og lørdag, når der ikke kommer ryttere.

2. etape: Roskilde - Nyborg - 2. juli

Feltet skal på 2. etape ud på de sjællandske landeveje, inden de kører over Storebæltsbroen med afslutning i Nyborg. (Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR)

Den 202 kilometer lange 2. etape lørdag den 2. juli begynder i Roskilde og kommer forbi Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Korsør, inden etapen slutter i Nyborg på Fyn.

I Roskilde forventes der at være mange mennesker, da det samtidig er sidste dag på Roskilde Festival, hvilket betyder, at mange skal hjem efter en uge i telt.

Området ved Roskilde Havn og Vikingeskibsmuseet vil blive inddraget, og det vil ikke være tilgængeligt via bil. Det forventes, at ruten og store dele af bymidten vil være afspærret for trafik i op til otte timer på løbsdagen. 

En anden stor trafikal udfordring bliver, at Storebæltsbroen vil være lukket for biler i begge retninger fra klokken 13.00-18.00 på løbsdagen.

Det fortæller Charlotte Vithen, der er områdechef for trafikledelse og trafikdata hos Vejdirektoratet.

- Det er vigtigt for os at informere trafikanter på forhånd, så de kan forberede sig og ændre deres adfærd. Det har vi brug for, så trafikanter ikke nødvendigvis kører om lørdagen, men måske kører torsdag eller fredag eller venter med at køre til søndag, siger hun.

Togene er det eneste, som kører over Storebæltsbroen, mens den er lukket for bilister. Derfor kommer der ekstra mange og lange tog netop den dag, fortæller Charlotte Saltoft Kjærulff, der er kundechef hos DSB.

- Vi indsætter flere tog, så flest muligt kan tage toget. Blandt andet når Storebælt er lukket, har vi gjort dem så lange, som vi overhovedet kan, så flest muligt mennesker kan komme med, siger hun.

I målbyen Nyborg forventer man også, at trafikken bliver påvirket. Allerede fra morgenen vil der være aktiviteter og oplevelser fordelt på eventzoner i hele byen.

Derfor opfordres man til at komme tidligt, hvis man er i bil. Her kan man parkere i fem særlige parkeringsområder, som skal bookes på forhånd. Alternativt kan man benytte sig af den kollektive trafik.

3. etape: Vejle - Sønderborg - 3. juli

Den sidste danske Tour de France-etape begynder i Vejle og slutter i Sønderborg. Derefter drager feltet til de velkendte rammer i Frankrig. (Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR)

Den 182 kilometer lange 3. etape søndag den 3. juli begynder i Vejle i kuperet terræn og bevæger sig derefter ned ad den jyske østkyst til Kolding, Haderslev og Aabenraa, inden etapen slutter i Sønderborg.

Etapestarten i Vejle vil i høj grad påvirke det meste af Vejle by, og store dele af kommunens 52 km tour-rute vil være lukket fra klokken 8.00 til klokken 15.30.

Derfor anbefales det så vidt muligt, at man bevæger sig til fods eller på cykel.

I målbyen Sønderborg vil hele ruten blive lukket det meste af dagen for al trafik for at sikre en optimal afvikling af løbet. Først når hele tour-kortegen er passeret, vil der blive åbnet for normal trafik igen.  

I Sønderborg forventer man op mod 75.000 besøgende, og derfor anbefales det, at alle, der kan gå eller cykle til ruten for at se cykelløbet, gør det.

Når målstregen er passeret i Sønderborg, rejser den omvandrende Tour de France-karavane videre til Frankrig efter tre hæsblæsende - men forhåbentligt festlige - dage i Danmark.