Undersøgelse af Scandinavian Star: Den forkerte fik skylden for branden

Den forkerte person har fået skylden for branden på Scandinavian Star for 23 år siden. Det vurderer den første brandmand, der ankom til den brændende færge.

Var en dansk lastbilchauffør skyld i 159 menneskers død, da Scandinavian Star brændte 7. april 1990? Det har norsk politi hidtil konkluderet i deres undersøgelse, som nu kritiseres af indsatslederen Ingvar Brynfors fra brandstationen Frölunda.

Han var den første brandmand, der fra helikopter blev firet ombord på den brændende færge den skæbnesvangre nat for 23 år siden.

Ingvar Brynfors peger blandt andet på, at den danske lastbilchauffør døde under en af de første ud af i alt seks brande, som opstod på skibet og dermed ikke kan have stået bag dem alle. Derfor kalder Ingvar Brynfors politiets undersøgelse for tynd og ufuldstændig, skriver svt.se.

- De spurgte om noget uvæsentligt

Brandmanden siger desuden, han finder det mærkeligt, at han, som den første brandmand ombord der kunne se branden med brandkyndige øjne, kun er blevet afhørt en gang.

- Jeg så alt og vidste, hvad der var sket. Jeg så arnestederne på båden. Alligevel er jeg kun blevet afhørt kort en gang af politiet over telefonen, hvor de spurgte om noget helt uvæsentligt, siger han til SVT.

I løbet af lørdag holder en norsk ekspertgruppe en pressekonference, hvor de fremlægger en ny rapport om, hvem der stod bag branden på Scandinavian Star, og hvorfor branden ikke er blevet undersøgt ordentligt.

Falske dokumenter fremlagt i retten

De skriver blandt andet i en pressemeddelelse:

- Vi vil påvise alvorlige fejl og offentliggøre beviser og dokumentation, som aldrig før er blevet offentliggjort. Herunder vil vi også påvise, at falske dokumenter er blevet fremlagt i Sø- og Handelsretten for bevidst at skjule identiteten på centrale involverede personer.

Herover kan du se et indslag fra SVT med Ingvar Brynfors.