Undersøgelse: E-cigaretter får unge til at ryge almindelige cigaretter

E-cigaretter, der ellers markedsføres som et mindre skadeligt alternativ til almindelige cigaretter, virker på unge som et skridt på vejen til den klassiske tobak.

E-cigaretter kan ifølge flere undersøgelser få unge til at begynde med almindelige cigaretter. (© Colourbox)

Den elektroniske cigaret, også kendt som e-cigaretten, markedsføres som et mindre skadeligt alternativ til de almindelige cigaretter og desuden som et middel til helt at stoppe med at ryge.

Men ny amerikansk undersøgelse viser, at e-cigaretterne i mange tilfælde virker helt omvendt på unge. De får dem nemlig til at starte med at ryge.

Det skriver videnskab.dk.

Unge mere tilbøjelige til at prøve e-cigaretter

Den amerikanske undersøgelse er publiceret i 'American Journal of Preventive Medicin' og har undersøgt godt 1.400 ikke-rygende amerikanere med en gennemsnitsalder på 24 år. Den har fulgt testpersonerne gennem et år og ved studiets begyndelse havde ingen af dem prøvet e-cigaretter.

Men efter et år havde 2,9 procent prøvet dem og sagde, at e-cigaretternes ry som mindre skadelig var en grund til, at de prøvede dem. Det er et resultat, som bakkes op af en stor britisk undersøgelse, og som forskningsoverlæge Charlotte Pisinger, der forsker i forebyggelse af rygning ved Glostrup Hospital, kan genkende.

- Flere undersøgelser viser, at e-cigaretter tiltrækker unge mennesker – også ikke-rygere. Vi er bekymrede for, om det kan være en glidebane – eller det vi kalder en gateway – som får de unge introduceret til egentlig rygning, siger hun til videnskab.dk.

E-cigaretter er også skadelige

Manden bag det amerikanske forsøg, Dr. Kelvin Choi, er også bekymret for, at e-cigaretternes ry som mindre skadelige, gør de unge mere tilbøjelige til at prøve dem.

- Det er problematisk, for unge voksne er stadig i færd med at udvikle deres tobaksvaner og e-cigaretter kan introducere dem til at bruge tobak, siger han i en pressemeddelelse.

Og selv hvis e-cigaretterne ikke fører til andet for de unge, er det problematisk nok i sig selv, siger både Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen. De vil nemlig have meget strammere lovgivning for de elektroniske cigaretter, fordi det ikke er tilstrækkelig bevist, at de ikke er lige så skadelige som almindelige cigaretter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk