Undersøgelse: Hver fjerde sygeplejerske begår fejl på patienter

Sygeplejerske Karen Lintrup glemte at give sukkersygepatient insulin. Vi har for travlt, siger hun.

Travlhed på jobbet betyder fejl blandt landets kommunale sygeplejersker. (© DR)

Travlhed, tidskrævende patienter og for mange opgaver. Det er nogle af de vilkår som hjemmesygeplejersker og sosu-assistenterne i landets kommuner kæmper med.Og det koster i plejen af patienterne. Hvert år bliver over 1.000 udsat for mulig livsfarlig fejlbehandling.

Hver fjerde sygeplejerske indrømmer fejl hvert årI en ny analyse lavet af Dansk Sygeplejeråd blandt 400 kommunale sygeplejesker svarer hver fjerde, at de har lavet en såkaldt 'utilsigtet hændelse' indenfor det seneste år.Udtrykket 'utilsigtet hændelse' gemmer sig deciderede fejl i behandlingen fra personalets side, som ikke skyldtes patientens sygdom, og som enten er skadevoldende eller kunne have været skadevoldende.

Sygeplejerske: Vi har for travltEn af dem, der har prøvet at melde en utilsigtet hændelse, er sygeplejerske Karen Lintrup fra Herning Kommune. For få dage siden glemte hun at give en sukkersygepatient livsvigtig insulin.- Der kan ske fejl, fordi det skal gå så forbistret hurtigt, siger hun til DR NyhederHeldigvis fik hændelsen ikke yderligere konsekvenser.- Men det skete og det er det, der er det grimme. Og den fornemmelse du får i maven, det er så ubehageligt.Fordobling i antallet af fejl på et årFra 2011 til 2012 er der sket mere end en fordobling i antallet af 'utilsigtede hændelser', der bliver indberettet i kommunerne.Ifølge Dansk Sygeplejeråd skyldes det bl.a., at svære patienter udskrives for tidligt fra sygehuset. Det betyder, at kommunens plejepersonale skal bruge ekstra lang tid på hver patient, og må løbe ekstra stærkt.

Derfor skal der også gøres noget ved arbejdspresset, mener sygeplejeske Karen Lintrup.- Det er borgerne i sidste ende, det går ud over, siger hun.Har du oplevet at blive fejlbehandlet af din kommunale sygeplejerske eller sundhedshjælper? Så skriv til DR Nyheder på hospital@dr.dk og fortæl din historie.

Facebook
Twitter