Undersøgelse: Ingen burkaklædte kvinder i Danmark

Forskerne bag den såkaldte burkaundersøgelse har ikke fundet en eneste burkaklædt kvinde i Danmark. De har kun fundet kvinder, der anvender den muslimske klædedragt niqab, der lader øjnene fri.

Forskerne bag den såkaldte burkaundersøgelse har ikke fundet en eneste burkaklædt kvinde i Danmark. De har kun fundet kvinder, der anvender den muslimske klædedragt niqab, der lader øjnene fri. (© DR)

Forskerne bag den såkaldte burkaundersøgelse har ikke fundet en eneste burkaklædt kvinde i Danmark. De har kun fundet kvinder, der anvender den muslimske klædedragt niqab, der lader øjnene fri.

Det fremgår af den rapport, som forskerholdet afleverede til Indenrigs- og Socialministeriet i november, og som Dagbladet Information er kommet i besiddelse af.

100-200 med niqab i Danmark

Den 54 sider lange rapport konkluderer, at et sted mellem 100 og 200 kvinder bærer niqab i Danmark.

Men de tre burkaklædte kvinder, som dansk og international presse i den forløbne uge har rapporteret vidt og bredt om, optræder intetsteds i undersøgelsen.

Her konkluderes det tværtimod, at "der nærmest ikke findes burkaer i Danmark".

Overraskede politikere vil lovgive alligevel

Christiansborg er politikerne overraskede over, at forskerne ikke har fundet nogen burkakvinder. Men det får dem ikke til at ændre holdning til burkaspørgs­målet.

- Det er ikke et spørgsmål om antallet af burkaer, det er et spørgsmål om principper, siger Karsten Lauritzen fra Venstre.

Samme holdning har burkadebattens fadder, den konservative Naser Khader. Han finder desuden niqab lige så problematisk som burkaen.

- Begge dele er lige uacceptabelt« siger han og giver udtryk for, at hverken en lærer, en studerende, en socialrådgiver eller en pædagog efter hans mening kan bære niqab. »Et barn har ret til at se ansigtet på den voksen, der passer ham, siger Khader, der forsat ønsker et forbud mod burka og niqab i det offentlige rum.