Undersøgelse: Mænd vil først have børn (for) sent

Mændene er selv ude om, at flere singlekvinder vælger at blive alene-mødre til donorbørn, mener forsker.

Der er en meget stor aldersforskel på, hvornår mænd siger, de er klar til at få børn selv - og hvornår de mener andre mænd burde få børn. Og det skubber kvinderne til at finde andre løsninger som sæddonorer, mener forsker. (© Colourbox)

Når næsten 500 donorbørn hvert år fødes af en såkaldt solomor, så er det ikke fordi, kvinderne ikke har ledt efter mænd at få børn med først.

I stedet er det mændenes egen skyld, at kvinderne går solo, mener forsker.

De fleste mænd vil nemlig først have børn sent, viser en undersøgelse fra Dansk Fertilitetsselskab, som Analyse Danmark har lavet.

Først klar til faderrolle sent i livet

I undersøgelsen svarede knap 1.000 mænd mellem 20 og 50 år på, hvornår de mente, at mænd er klar til at få børn.

Mens 79 procent mente, at mænd generelt er klar til at blive fædre, når de er mellem 18-29 år gamle, så var holdningen en helt anden, når spørgsmålet handlede om dem selv.

Her svarede 58 procent, at de selv først var klar til at blive fædre, når de var mindst 30 år gamle. Kun 34 procent af de adspurgte mænd følte sig klar til at få børn før de fyldte 30 år. Resten af de adspurgte svarede ‘ved ikke'.

- Der er en kæmpe afstand mellem, hvornår mænd synes, de er modne til at blive fædre, og hvornår de selv ønsker at få deres første barn, siger Lone Schmidt, lektor og dr.med, som har forsket i singlekvinder, der vælger at blive solomødre.

Mænd udsætter børne-spørgsmål for længe

Det er en stor udfordring, mener hun, at mændene først bliver mentalt klar til at få børn, når kvindernes biologiske ur forlængst tikker så højt, at kvinderne ikke ser anden udvej end at få børnene alene via fertilitetsbehandling.

- Man skal huske, at hver eneste gang en kvinde vælger at få et donorbarn alene, står der en masse mænd bag hende, der har sagt nej til at få børn, siger Lone Schmidt.

Solomødre singlemødre kvinder single mødre (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © DR)

En af de kvinder, der oplevede, hvordan mændene omkring hende nok gerne ville være i et forhold, men ikke ville have børn endnu, var Pia Christensen.

Selv om hun ledte efter en partner at få børn med, indtil hun var 39 år gammel, så lykkes det ikke.

- Jeg hører hele tiden om, at der skulle være så mange mænd derude, som gerne vil have børn. Men de fleste mænd, jeg har mødt, de skal ikke have børn. Og hvis de allerede har børn, så skal de bestemt ikke have flere, siger hun.

Derfor valgte Pia Christensen at få fertilitetsbehandling og venter i dag sit første barn - uden at involvere en mand i sit nye familieliv.

Mændene taber i børneregnskabet

Resultatet af, at mændene først sent i deres voksenliv ser sig klar til at få børn, er ikke kun, at flere kvinder vælger at gå solo og få deres børn alene via kunstig befrugtning.

Det er også, at mændene står tilbage som taberne, når børneregneskabet skal gøres op senere.

- Som det står til lige nu, er det næsten hver fjerde mand herhjemme, der aldrig får børn, siger Lone Schmidt.

- Og det er ærgerligt, for vi kan se fra studier af mænds børneønsker i Sverige og Finland, at mænd og kvinder som udgangspunkt er meget ens: 90 procent af os vil gerne have børn med en partner.

Hun mener, at der skal en stor oplysningsindsats i gang i Danmark for at gøre mændene klart, hvad det er, de vælger fra, når de siger nej til børn før sent i livet.

- Min intention er, at få unge voksne mænd langt mere frem på banen og forstå, at hvis de gerne vil have børn, er det en rigtig god idé at begynde at få dem på et tidspunkt, hvor deres partner har en god sandsynlighed for stadig at være frugtbar, siger Lone Schmidt.

- Og så skal vi måske have fortalt endnu engang, at det måske er hårdt at få børn. Men det er altså også rigtig fedt og helt vildt sjovt, siger hun.

I dag bliver hvert 10. barn fra fertilitetsbehandling født til en enlig kvinde. Det svarer til, at man kan fylde 20 skoleklasser om året med børn, der ikke har nogen far, men kun en mor.