Undersøgelse: Tørklæder er frivillige

Det er frivilligt, når muslimske kvinder bærer tørklæde, viser undersøgelse fra Catinét. Især kvinder fra Libanon, Palæstina, Somalia og Irak går med tørklæde.

Det er som regel kvindens eget valg, når hun går med tørklæde, viser ny undersøgelse. (Foto: Kerim Otken © Scanpix/EPA)

Når muslimske kvinder bærer tørklæder, er det i høj grad deres eget valg. For mændene spiller det nemlig ikke den store rolle, om kvinderne bærer tørklæde.

Det viser interviewundersøgelsen "IntegrationsStatus" om integrationen i Danmark i 2007, der er udarbejdet af analyseinstituttet Catinét, skriver Kristeligt Dagblad.

81 procent af de 1002 personer, der er interviewet i undersøgelsen, er muslimer.

Blandt muslimske kvinder svarer 42 procent, at det er meget vigtigt eller vigtigt for dem at bære tørklæde, mens 48 procent svarer, at det ikke eller slet ikke er vigtigt for dem.

Samtidig svarer 66 procent af mændene, at det ikke eller slet ikke er vigtigt for dem, at deres koner bærer tørklæde, mens 29 procent svarer, det er meget vigtigt eller vigtigt.

Det er kvindernes eget valg

At kvinderne bærer tørklæder ser derfor ud til at være deres eget valg, siger forskningskonsulent for Catinét Flemming Mikkelsen, der står bag rapporten.

Blandt de interviewede er det kun 22 procent af mændene og 29 procent af kvinderne, der finder det meget vigtigt eller vigtigt, at deres datter bærer tørklæde.

Undersøgelsen viser også, at det især er kvinder fra Libanon, Palæstina, Somalia og Irak, der bærer tørklæde.