Undersøgelse: Unge i tvivl om p-piller og kønssygdomme

Ny undersøgelse afslører huller i de unges viden. Sex og Samfund efterlyser bedre seksualundervisning.

(ARKIV) Ny undersøgelse fra Sex og Samfund peger på huller i de unges viden om prævention. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

P-piller beskytter mod seksuelt overførte sygdomme som klamydia og gonorré.

Nej, det gør de ikke, vil de fleste formentlig svare uden tøven.

Men i en ny spørgeskemaundersøgelse, som organisationen Sex og Samfund har gennemført blandt unge i fire kommuner, tillægger hver fjerde ung fejlagtigt p-piller evnen til at beskytte mod kønssygdomme.

- Vi er ikke overaskede over i Sex og Samfund, at unge mangler viden om køn, krop og seksualitet. Men vi er overraskede over, at hver fjerde ung tænker, at p-piller beskytter mod sexsygdomme.

Unge taler i højere grad med deres venner om sex og prævention end med sundhedsprofessionelle eller andre voksne, viser undersøgelsen. (Foto: Thesaint © Stock.xchng)

- Det er overraskende, at hullet i deres viden er lige præcis dér, siger Lene Stavnsgaard, national chef i organisationen.

Sex og Samfund arbejder for at indføre minimumskrav for seksualundervisning allerede i indskolingen.

Lene Stavnsgaard og Sex og Samfund arbejder blandt andet for at fremme seksualundervisning i skolen. (Foto: (C) DR Nyheder)

Og det er også seksualundervisingen i skolen, som Lene Stavsgaard peger på, når hun skal forklare, hvorfor der er huller i de ungers viden om prævention.

- Det her må være minimum, man skal vide, når man går ud af grundskolen. Altså både hvordan man beskytter sig, og hvilke forskellige former for sex, der kan smitte.

- Men alligevel er de unge i tvivl. Det skal vi som samfund have løftet. Der er et samfundsansvar, der ikke er blevet løftet, siger hun.

'Det har jeg ikke helt styr på'

DR Nyheder har været på gaden i København og spurgt en række unge, hvad de tænker om, at hver fjerde ung i undersøgelsen ikke har helt styr på det med p-pillerne.

En af dem er 18-årige Natasha Ask, der er studerende og kommer fra Glostrup.

Natasha Ask fra Glostrup undrer sig over, at mange unge mangler viden om p-piller. (Foto: DR Nyheder)

- Det er et problem, for hvis man ikke ved, at man ikke er beskyttet, så render man rundt og tror, at man er det. Og så kan man have alle mulige sygdomme, som man bare giver videre. Det er jo ikke særlig smart, siger hun.

Natasha Ask svarer korrekt på spørgsmålet om p-pillerne. Og hun synes også, hun fik god oplysning i seksualundervisningen i skolen.

- Jeg synes, vi fik det meste at vide. Vi havde en sød lærer, som svarede os på alt det, vi spurgte om, siger hun.

Johanne Hoppe og Sascha Trojahn er tilfredse med den seksualundervisning, de har fået i skolen. (Foto: (C) DR Nyheder)

21-årige Johanne Hoppe og 20-årige Sascha Trojahn mener, at det p-pillernes virkning burde være en basisviden, som alle unge har.

- For mig er det i hvert fald, siger Sascha Trojahn.

Hendes veninde supplerer.

- Det har jeg lært fra starten gennem seksualundervisning, siger Johanne Hoppe.

Unge savner råd om prævention

Undersøgelsen fra Sex og Samfund viser desuden, at særligt unge kvinder oplever, at det forventes af dem, at de er på p-piller. Især hvis de er sammen med en fast partner.

- Vi kan tydeligt se, at der hersker meget stærke normer om prævention blandt unge, siger Lene Stavnsgaard.

Og samtidig viser undersøgelsen, at unge, som fravælger hormonel prævention, for eksempel p-piller, for det meste bruger kondom.

Disse fortæller dog samtidig, at de ikke bryder sig om kondomet som produkt, eller at de har svært ved at bringe det på banen – særligt ved skiftende sexpartnere.

Særligt unge med skiftende sexpartnere frygter negativ respons og afvisning i forbindelse med brug af kondom. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Rapporten viser også, at de unge, der har lav trivsel generelt, samtidig ikke ved, hvem de skal tale med eller spørge om prævention.

- Derfor er seksualundervisning og oplysning om prævention jo vigtig, så vi i langt højere grad kan præsentere unge for de mange forskellige former for prævention, der findes, så vores unge har mulighed for at afprøve og finde den form for prævention, de selv trives med, lyder det fra Lene Stavnsgaard.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om undersøgelsens konklusioner.

Rettelse: I en tidligere version af historien var der citater fra en ung mand, som ved en fejl optrådte i artiklen. Han er nu fjernet. Samtidig er artiklens overskrift justeret.