Undersøgende korrespondent: Kæmpeskridt for patientsikkerheden

Sundhedsministerens lovforslag, der skal stoppe farlige læger, sker blandt andet på baggrund af en række DR-afsløringer.

Det undrer DR's undersøgende korrespondent Line Gertsen, at det har taget politikerne så mange år at gøre noget ved problemet med farlige læger. (Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

Gennem mere end tre år, utallige aktindsigter og mange hundrede artikler har blandt andre DR's undersøgende korrespondent Line Gertsen afdækket, hvordan læger i årevis har fejlbehandlet og overmedicineret patienter uden myndighedernes indgriben

Derfor er hun glad for, at sundhedsminister Sophie Løhde nu fremsætter et lovforslag, der skal gøre det nemmere at fratage læger og sundhedspersoner deres autorisation.

- Det er et kæmpeskridt for patientsikkerheden. Vi har søgt aktindsigt rigtig mange steder, og vi kan se, at lægerne har fået virkelig lang snor i mange sager, siger hun.

Hun fortæller, at hun i sin og sine kollegers afdækning fik fingre i en hemmeligstemplet rapport, der viste, at der cirka er 1.000 åbne tilsynssager i landet, hvor der er problemer med læger, der ikke gør deres arbejde godt nok.

Line Gertsen stiller spørgsmåltegn ved, hvorfor det har taget politikerne så mange år at gribe ind.

- Vi kan se, at sundhedsministre helt tilbage til Bertel Haarder har lovet at gøre noget ved det. Og han var overrasket over det, vi viste ham, for han troede, problemet var blevet løst, siger hun.

Bertel Haarder var sundhedsminister fra 2010 til 2011.

Det nye lovforslag lægger blandt andet op til, at læger ikke skal kunne 'shoppe' rundt mellem landene, når de først er blevet frataget deres autorisation i ét land.

- Sophie Løhde har sagt, hun vil sætte sig for bordenden i Nordisk Råd og sikre endnu mere sikkerhed på det her felt. Det kommer vi til at følge, siger Line Gertsen.