Undersøger sig selv i selvmordssag

Der kommer ingen uafhængig undersøgelse af Hjørring Kommune i sagen om 14-årig pige, der begik selvmord. Kommunen undersøger sig selv.

14-årige autistiske Hannah Brath tog sit eget liv. Kommunen blev på dagen for selvmordet advaret tre gange, og kun den selv kommer til at vurdere, om den gjorde for lidt. (© DR)

Der kommer ingen uafhængig undersøgelse af Hjørring Kommune i sagen om den 14-årige Hannah Brath, der begik selvmord den 12. oktober.

Kommunen kritiseres fra flere sider for ikke at gribe ind, selvom den flere gange blev advaret om den autistiske pige på dagen for selvmordet. Men der kommer ingen uafhængig undersøgelse.

Ankestyrelsen må nemlig ikke tage sagen, fordi Hannah Brath er død, og Hjørring Kommune har ikke tænkt sig at få en andre udenforstående til at vurdere forløbet. Derfor ender det formentlig med, at kommunen undersøger sig selv og derefter lukker sagen.

Hængte sig i skur

Tragedien skete mandag den 12. oktober, hvor Hannah Brath var alene hjemme hos sin far efter at have været stukket af i flere døgn.

Hannah Braths mor, Janni Brath, var særdeles bekymret for sin datter, men hun har ikke forældremyndigheden og ringede derfor om morgenen til Hjørring Kommune.

Det samme gjorde formanden for foreningen Sind i Hjørring, Erik Christoffersen.

Alligevel skønnede kommunen, at et telefonopkald til Hannah Brath var nok. Hun blev spurgt, om hun var okay og svarede ja. Få timer senere hængte den autistiske pige sig selv i et skur ved farens hus.

Hun skulle have hjælp

Erik Christoffersen havde mødt Hannah Brath søndag aften, da hun opholdt sig sammen med en bekendt hos en familie, som ikke før havde mødt pigen. Familien kunne se, at pigen var i krise og tilkaldte sind-formanden.

Efter en samtale med en stærkt uligevægtig Hannah Brath var Erik Christoffersen ikke i tvivl om, at hun skulle have professionel hjælp.

Uafhængigt af Hannahs mor kontaktede Erik Christoffersen derfor Hjørring Kommune mandag morgen.

- Jeg blev henvist til én, der ville kigge på sagen og give en melding tilbage. Men da det trak ud, henvendte jeg mig igen, for jeg var simpelthen så utryg ved det, siger Erik Christoffersen.

Burde have gjort mere

Det var en sagsbehandler med kendskab til Hannah Brath, der ringede til hende, og netop kommunens kendskab til pigen, burde have fået den til at gøre langt mere, mener Janni Brath og Erik Christoffersen.

Hannah Brath fik for fem år siden diagnosen infantil autist, og hun havde tre gange tidligere forsøgt at tage sit eget liv - den ene gang endda på et kommunalt bosted.

I Hjørring Kommune lover formand for Børne- og Undervisningsudvalget Viggo Bilde (T) at se på sagen.

- Det er en tragisk sag, som ingen ønsker skal gentage sig. Derfor vil vi nu foretage en grundig gennemgang af forløbet. Samtidig skal vi mødes med Landsforeningen Autisme, siger han.

Handlede efter reglerne

Men der bliver altså ikke tale om nogen uafhængig undersøgelse. Og kommunen vurderer selv, at den ikke kan klandres for noget.

- Ud fra de oplysninger, vi havde på det tidspunkt, blev der handlet efter reglerne, siger Viggo Bilde.

Han vil dog ikke uddybe mere og henviser til sin tavshedspligt.

Ifølge reglerne skal en kommune altid reagere på akutte henvendelse om børn, der har det svært.

Facebook
Twitter