Underviser på CBS følte sig krænket over 'Den danske sang er en ung blond pige'

Underviser på Handelshøjskolen klagede over sangen og fik en undskyldning.

Sagen blev sunget som morgensang ved et internt møde på et af skolens institutter. (arkivfoto) (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Det faldt en kvindelig underviser med anden etnisk baggrund end dansk for brystet, at undervisere på Handelshøjskolen i København (CBS) sang 'Den danske sang er en ung blond pige' ved et internt møde.

Underviseren følte sig krænket og ikke-inkluderet over sangvalget, skriver Kristeligt Dagblad.

Derfor klagede underviseren, og episoden har ført til, at sangen, der er en del af den danske sangskat og er en af de mest kendte tekster i Højskolesangbogen, måske ikke længere skal synges i lignende sammenhænge, siger viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy, Mads Mordhorst, til avisen.

- Personligt vil jeg ikke synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende. Så vil det jo være en provokation at synge den fremover, siger Mads Mordhorst til Kristeligt Dagblad, der skriver, at sagen går et år tilbage.

Viceinstitutlederen gav den kvindelige underviser en undskyldning og er glad for, at kvinden ifølge ham viste mod til at klage over sangvalget i en forsamling af professorer og højtstående akademikere.

- Jeg forstår hendes reaktion, og det er godt med den type konflikter. Ellers har vi ingen mulighed for at udvikle os og for at indse, hvor hjemmeblinde vi er. Det er en kultur, der skal behandles og forhandles på institutniveau, siger han til Kristeligt Dagblad.

Mads Mordhorst fastholder sine citater til avisen, men føler dem sat ind i en for hård kontekst, siger han.

Han ønsker dog ikke at uddybe over for DR Nyheder, men understreger, at der aldrig blev en decideret sag ud af episoden. Han løste det på dagen ved at tale med kvinden efter mødet.

P1 Morgen omtalte sagen i lørdags og debatterede krænkelseskultur.

Det er langtfra første gang af en debat om krænkelse udspiller sig på et dansk universitet.

Københavns Universitet indførte i sommer nye retningslinjer i et forsøg på at gøre op med krænkende adfærd og sjofle vittigheder.

'...uvelkomne hentydninger med seksuelle undertoner, fx sjofle historier, vittigheder, kommentarer om udseende og grove mundtlige overfald' bliver ikke tolereret.

Universitet har også haft en debat om udklædningen ved festerne, idet en række studerende følte sig krænket over nogle typer kostumer.

Det Juridiske Fakultet sendte en mail ud til studerende om, at krænkende udklædning under aktiviteter i forbindelse med studiestart skal stoppes.

Kender du ikke 'Den danske sang er en ung blond pige', kan du her høre DR Pigekoret fremføre den.

Sangen er skrevet af digteren Kai Hoffmann i 1924, og melodien er komponeret af Carl Nielsen i 1926.

Artiklen er opdateret med kommentar til DR Nyheder fra Mads Mordhorst