Undervisere på stribe ser børn, som ikke er skoleklar: Barbara gik 0.klasse om

I børnehaveklassen sidder der mindst ét barn, som ikke er klar til skolestarten, mener undervisere i 0. klasse.

To måneder efter skolestart prikkede skolen Barbaras mor på skulderen, og sagde de holdte ekstra øje med Barbara, som var bagefter de andre børn. Foto: Uffe Bregendahl.

I dag er en festdag for de fleste børn, som har første skoledag i børnehaveklassen. Men i stort set alle klasser sidder der i dag også børn, som ville have haft bedre af at vente et år med skolestarten.

Sådan lyder det fra undervisere i børnehaveklassen. I en rundspørge fra Danmarks Lærerforening svarer ni ud af ti, at de sidste år havde mindst ét barn i klassen, som ikke var klar til at gå i skole.

Den samme opfattelse har underviser i 0.-klasse Kirsten Dagny Madsen fra Finderuphøjskole i Viborg.

- Jeg har haft børn, der stadig suttede på deres tommelfingre, når de startede. Og som slet ikke har en modenhed, hvor de kan indgå i et større fællesskab.

I flere år er alderen for skolestart faldet, og stadig færre børn venter et år med at begynde i skole.

I de 25 år Kirsten Dagny Madsen har stået med børnehaveklassen, har hun aldrig oplevet børn, som er startet for sent, men flere der er startet for tidligt.

- Nogle børn kan ikke engang holde på blyanten, mens andre allerede læser. Det samme gælder socialt. Er man umoden i starten, kan det følge én helt op til de store klasser.

Barbara måtte gå børnehaveklassen om

I Helsingør har Karen Vedel Mohr mærket, at det havde konsekvenser, at hendes datter Barbara begyndte i skole, før hun var klar.

Moderen forsøgte forgæves at få lov til at udskyde skolestarten. Hun så, at Barbara helst legede med de yngre børn og var bagud sprogligt.

- Jeg syntes slet ikke, at hun var moden til at starte. Det sagde jeg højt oppe i børnehaven og fik at vide, at det kunne de ikke forstå, siger Karen Vedel Mohr.

Barbara startede til tiden, men havde svært ved at følge med de andre børn i klassen.

Det kan blive en dårlig begyndelse på skolen, hvis børn begynder, før de er klar, understreger forskningschef hos Via University College, Andreas Rasch-Christensen.

- Det kan give ar på sjælen, der sætter spor op igennem deres skolegang. Det skal vi undgå, siger skoleeksperten.

Hård skolestart kunne være undgået

I 0. klasse bemærkede lærerne på skolen, at Barbara havde en svær start. Skolen tilbød at lade hende gå børnehaveklassen om. Nu trives Barbara godt i klassen med nye venner. Men den hårde start, var ifølge hendes mor unødvendig.

- Inden for et år skulle hun forholde sig til tre forskellige børnegrupper. Det, synes jeg simpelthen ikke, vi kan være bekendt. Det kunne have været undgået, siger Karen Vedel Mohr.

Helsingør Kommune har ikke ønsket at udtale sig om Barbaras skolestart.

Millioner afsat til flere kan udskyde skolestarten

I flere kommuner er det ganske få børn, der venter et år med at begynde i skolen.

DR har spurgt Kommunernes Landsforening til kritikken fra undervisere i børnehaveklassen, der oplever børn, der starter, før de er klar. På grund af ferie har KL sendt et skriftligt svar.

Kommunernes Landsforening mener, at mange børn er godt forberedt på at starte i skole, og den faldende skolealder ikke har ført til, at flere elever går første år om. De skriver også:

- Men i kommunerne skal vi have stor opmærksomhed på, om der er børn, der har behov for at blive et år mere i børnehaven, fremfor at følges med kammeraterne i skole.

Næste år bliver det måske nemmere at vente med at sende sit barn i skole. I hvert fald blev der under finanslovsforhandlingerne afsat 200 millioner årligt til, at flere børn kan starte senere i skole. Aftalen begynder fra næste år. Regeringen har dog endnu ikke fremsat et lovforslag, der skal vise, hvordan det i praksis skal lade sig gøre, at børn kan begynde senere i skole, hvis de har behov for det.