Undgå svindel på sms: Her er 6 råd til at lure de falske beskeder

Politiet har i 2023 oplevet en kraftig stigning i anmeldelser fra folk, der er blevet svindlet på sms.

De kriminelle er i høj grad rykket online, fortæller politiet. (© Clara Juliane Münnecke (Grafik))

"Dit MitID er udløbet", "Der er problemer med din pakke" eller "Du skal opdatere dine oplysninger i Mobile Pay".

Falske SMS'er tikker i stor stil ind på danskernes mobiltelefoner, og politiet har i år allerede fået lige så mange anmeldelser af svindel-sms'er som hele sidste år.

Det fortæller Kresten Munksgaard, der er leder af Forebyggelse og Analyse ved Nationalt Center for IT-kriminalitet (NCIK).

- Det er helt klart at kriminaliteten rykker online. Vi bliver mere og mere digitaliserede, og det gør de kriminelle også, siger han.

Forskellen på fysisk kriminalitet og internetkriminalitet er ofte mængden og det er blandt andet årsag til stigningen.

- Antallet af anmeldelser stiger massivt, fordi de kriminelle kan snyde rigtig mange mennesker på ganske kort tid, siger Kresten Munksgaard.

Her er, hvad du ifølge Henrik Moltke og Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, skal holde øje med, så du ikke bliver snydt.

1

Stol ikke på afsenderen

Selvom der står på afsenderen, at beskeden er fra Postnord eller NemID, så er det ikke nødvendigvis tilfældet.

Med en forholdsvis simpel teknologi kan de kriminelle nemlig udgive sig for at være noget andet, en de egentlig er, ved at bruge et falsk afsender-ID.

Det forklarer DR's techkorrespondent, Henrik Moltke.

- En svindler kan nemt sende en sms fra et ”spoofet” telefonnummer som ligner et firma, eller med falsk afsender-ID som f.eks. "PostNord" eller "MobilePay", siger han.

Og når beskeden så kommer ind fra en afsender, der hedder PostNord, så vil den vises i samme besked-tråd som de rigtige sms'er fra fragtfirmaet, hvilket kan gøre det meget sværere at gennemskue for forbrugeren hvad der er ægte og falsk.

2

Pas på falske links

Ofte vil svindlerne sende en sms med et link, som de beder dig om at følge. Allerede der skal man være på vagt.

Man kan tjekke, om webadressen ser ægte ud, men det er ikke altid nok, og man kan blive ledt ind på en hjemmeside, der i høj grad ligner en hjemmeside fra den afsender, man tror, man har fået en sms fra.

Derfor skal man altid være forsigtig med at følge links i sms'er.

3

Skriv ikke personlige oplysninger

Det frarådes, at man indtaster kortoplysninger eller andre personlige oplysninger såsom brugernavn til MitID i forbindelse med en sms, man har fået.

Virksomheder eller offentlige myndigheder vil aldrig bede dig om at udlevere dine personlige oplysninger via sms.

4

Godkend aldrig noget, du ikke selv har sat i gang

En god grundregel er, at man aldrig skal godkende noget, man ikke selv har sat i gang.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man for eksempel sendes videre til MitID, hvor man hurtigt kan komme til at "swipe" og godkende noget, man troede var noget andet.

Hvis man selv godkender en overførsel til for eksempel en svindler med MitID, så kan banken ikke stille meget op får at få dine penge tilbage.

5

Læs det med småt

Man kan skulle have MitID frem mange gange i løbet af en dag, hvis man både skal på borger.dk, på netbank og shoppe lidt på nettet.

Men det er vigtigt, at man hver gang læser, hvad det er, man godkender, og hvor mange penge, man eventuelt overfører.

Svindlere kan nemlig finde på at sende en masse falske MitID-anmodninger ud, og de kan finde på at ændre beløbet på det, man troede, men overførte til - for eksempel gebyret for at hente en pakke.

6

Tænk dig om en ekstra gang

I svindel-sms'erne vil de kriminelle bagmænd ofte få det til at se ud, som om det haster.

Men der er aldrig noget, der haster så meget, at man ikke har tid til at tjekke det en ekstra gang.

Derfor er det sidste råd, at man slår koldt vand i blodet, lægger telefonen væk og eventuelt spørger en ven eller et familiemedlem, inden man godkender noget, men ikke er sikker på.