Situationen er alvorlig og kan ende med at give gevaldige problemer på landets sygehuse, hvis vi ikke i fællesskab får stoppet smitten med coronavirus i Danmark.
Så klart var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun sammen med en række andre myndigheder i dag præsenterede en nye tiltag og anbefalinger, der skal forsinke smittespredningen.
Vi giver dig her et overblik over anbefalingerne.
Rejs uden for myldretiden
Der vil i den kommende tid komme nye retningslinjer for den kollektive trafik. Præcis hvordan det kommer til at se ud, er endnu ikke klart.
Indtil videre skal trafikudbydere sørge for, at passagerer ikke står for tæt. Det kan betyde, at der bliver brug for flere busser og tog i myldretiden. For flere transportudbydere er disse tidspunkter defineret som 7 til 9 om morgenen og igen 15.30 til 17.30.
Myndighederne anbefaler, at man så vidt muligt undgår offentlig transport som tog og busser i myldretiden. Til kortere ture anbefales det at cykle eller gå.
Hvis du er syg eller formoder at være smittet, skal du holde dig fra kollektiv trafik.
Tag hensyn til andre
Selvom du måske ikke selv frygter at blive smittet med coronavirus, skal du tage situationen alvorligt.
- Dem, der ikke selv føler sig i farezonen, skal tænke på, at det er der andre mennesker, der er. Så man skal selv ændre adfærd af hensyn til dem, der er i en mere udsat situation, siger Mette Frederiksen.
Det betyder, at alle skal følge myndighedernes anvisninger om at have god håndhygiejne ved at vaske hænder ofte og også gerne bruge håndsprit.
Host og nys i albuebøjningen eller i et lommetørklæde, du smider direkte i skraldespanden. Samtidig skal du undgå kys, kram og håndtryk i det offentlige rum.
Undgå rejser til særlige områder
Udenrigsministeriet opdaterer løbende sine rejsevejledninger og farvelægger et verdenskort med henholdsvis rød, orange og gul.
I de røde områder frarådes alle rejser. Danskere, der allerede befinder sig i de områder, rådes til at rejse hjem omgående. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man efter rejser i de områder bliver hjemme i 14 dage.
- Der er en række områder i Italien, hele Iran og noget af Østrig, hvor situationen lige nu er rød. Det betyder, at man ikke skal rejse dertil, siger statsminister Mette Frederiksen.
Fra midnat bliver det forbudt at lande fly fra områder markeret med rød. Derfor skal danskere i de områder finde andre måder at komme hjem på, hvis de ikke når sidste afgang i dag.
De områder er lige nu Hubei-provinsen i Kina, Iran, byen Daegu og provinsen Gyeongbuk i Sydkorea, regionerne Piemonte, Lombardiet, Emilia-Romagna, Aostadalen, Veneto og Marche i Italien samt skisportsområdet Ischgl i Østrig.
Andre områder er markeret med orange. Det betyder, at Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser. I skrivende stund er Kina, resten af Italien, regionen Tyrol i Østrig, Israel og Palæstina samt regionerne Madrid, Baskerlandet og La Rioja i Spanien omfattet af den anbefaling.
Områder markeret med gult betyder, at man som rejsende skal være ekstra forsigtig. Det vil sige, at man løbende følger med i de lokale myndighedernes anvisninger.
Situationen i mange lande er meget flydende og kan ændre sig med kort varsel. Derfor kan danskere ende med at være strandet, hvis de er rejst ud, understreger direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen.
Ring til lægen - mød ikke op
Som det er nu, er det langt fra alle danskere med symptomer på luftvejsinfektioner, der bliver testet for coronavirus.
Det er kun personer, der har haft tæt kontakt til smittede, eller som efter en rejse til et risikoområde, der bliver testet.
Hører du til i den kategori og begynder at få symptomer som feber, ondt i halsen og hoste, er det vigtigt, at du ikke møder op hos egen læge eller akutklinik.
Ring i stedet til din egen læge eller din regions akutklinik, der så vil vurdere, om du skal testes for coronavirus på en af de særlige klinikker.
Aflys eller udskyd store forsamlinger
Allerede fredag i sidste uge anbefalede myndighederne, at arrangementer med over 1.000 deltagere bliver udskudt eller aflyst.
Mette Frederiksen understregede på pressemødet, at arrangører skal følge myndighedernes anbefalinger. Det blev dog undladt at udstede et decideret påbud eller forbud mod større arrangementer.
Rettelse kl. 14.56: Det fremstod tidligere i artiklen, at Udenrigsministeriet hele Østrig som 'orange'. Det er ikke korrekt - det er regionen Tyrol, som er kategoriseret således.