Ung mand idømt syv måneders fængsel i sag om voldtægt i ungdomsparti

Det var til et partiarrangement i Liberal Alliances Ungdom, at et yngre medlem blev voldtaget.

I februar blussede debatten op om en dårlig kultur i forhold til sex og krænkelser i Liberal Alliances Ungdom. Arkivfoto. (Foto: Jacob Ehrbahn © Scanpix)

Et 24-årigt tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom er i dag blevet idømt syv måneders ubetinget fængsel for voldtægt af et yngre partimedlem.

Det har byretten i Odense afgjort.

Manden blev også dømt til at betale 20.000 kroner i erstatning til kvinden.

Den dømte mand besluttede på stedet at anke dommen.

Anklagen om voldtægt kom frem tidligere på året, hvor en række anonyme kvinder fra Liberal Alliances Ungdom berettede om grænseoverskridende seksuel adfærd, krænkelser og overgreb i ungdomspartiet.

Det førte til, at flere sager blev anmeldt til politiet.

Sagen i dag er den eneste, der indtil nu har ført til en formel voldtægtsanklage, hvor det har lydt, at den nu 24-årige mand udnyttede, at en pige var i en tilstand, så hun ikke kunne modsætte sig samleje.

Internt i Liberal Alliances Ungdom har sagerne allerede haft konsekvenser. Fire medlemmer har meldt sig ud, og nu findes der regler om, hvordan krænkelses- og overgrebssager skal håndteres.

Den juridiske dommer og de to domsmænd var ikke enige om dommen.

Den juridiske dommer mente, at manden skulle frikendes, fordi de nødvendige beviser ikke var lagt frem. Men de to lægdommere vurderede, at manden burde kendes skyldig, og det afgjorde sagen.

Over fire år gammel sag

For at finde ud af, hvad der egentlig var sket i den konkrete sag, skulle anklager Martin von Bülow, forsvarer Katrine Westhausen Gottlieb, den tiltalte 24-årige mand og flere vidner i dag rulle hukommelsen tilbage til en weekend i februar 2015.

Her holdt Liberal Alliances Ungdom bootcamp i et kulturhus i Vissenbjerg på Fyn, hvor flere helt nye medlemmer af partiet dukkede op - og den unge mand og kvinde, som hele sagen drejer sig om. Manden var dengang 20 år. Kvinden var en pige på 17 år.

Efter workshops om lørdagen var der fest om aftenen, og her blev der serveret alkohol. Men hvad der skete senere om aftenen, er der flere udlægninger af.

Den 24-årige mand fortalte i retten, at han mødte en flirtende pige, der var glad, mentalt tilstede og ikke mere end almindeligt fuld. De kyssede og aftalte at gå skridtet videre. Det skete på et toilet ved festen.

Derfor har han under hele sagen nægtet sig skyldig i voldtægt.

Pludselig fik pigen det dårligt og kastede op. Og da der midt i det hele kom nogle venner, som ledte efter hende, valgte manden at forlade pigen på toilettet - også selvom hun stod afklædt og brækkede sig.

Han gik i panik, fordi det lød som om, hun havde en kæreste, der ville blive sur, forklarede han i dag.

Den udlægning delte den unge kvinde og flere vidner ikke.

Pigen fortalte, at hun intet kunne huske fra aftenen og natten. Hun har blot haft nogle enkelte ubehagelige flashbacks siden. Næste dag vågnede hun og havde det mere end almindeligt dårligt.

- Jeg kan til at starte med ikke genkende nogle af de personer, der ligger omkring mig. Jeg er smurt helt ind i bræk. Mit hår er helt stift, sagde hun.

Hun afviste, at hun skulle have drukket for meget eller havde været påvirket af stoffer. I anklageskriftet står der, at nogen kan have blandet noget i hendes drikkevarer, men det kom der ikke mere frem om under sagen.

”Jeg har en god advokat”

Det var to af pigens bekendte, der fandt den unge mand og pigen på toilettet, hvor kvinden ifølge vidner stod i opkast, med kjolen trukket op over bh’en, og trusserne trukket ned.

To vidner fortalte i dag, at manden på vej ud af toilettet sagde, ”jeg har en god advokat”. Og den bemærkning var med til at få manden kendt skyldig i voldtægt, fortalte den juridiske dommer.

Nej, lød det fra den unge mand selv, der iført hvid skjorte flere gange rystede på hovedet. Det sagde han først senere, fordi han var bange for at få bank af pigens kæreste.

Men anklager og advokaturchef Martin von Bülow fra Fyns Politi undrede sig.

- Jeg har hundredvis af voldssager, og det har jeg aldrig før hørt sagt, sagde han i dag.

Det var nødvendigt at bære pigen væk, fordi hun ikke kunne gå, fortalte en veninde.

Også pigens meget dårlige tilstand, da hun blev fundet, lagde de to lægdommere vægt på. For hvis hun havde det så dårligt på det tidspunkt, så havde hun ikke kunne indvillige i samleje kort forinden - en udlægning den juridiske dommer altså var uenig i.

Voldtægtssagen kørte i Retten i Odense i dag. Nu er den anket og venter på landsretten. (Foto: FREDERIKSEN OLE © (arkivfoto) Scanpix)

Meldt sig ud

Først mandag gik det for alvor op for pigen, at hun havde haft sex med manden, fortalte hun retten. For her modtog hun en besked fra den unge mand, der spurgte, om hun tog p-piller, da de ikke havde brugt prævention.

Hun svarede, det ville han vide, hvis hun havde været i stand til at tænke en rationel tanke.

Pigen anmeldte dog ikke sagen, fordi hun var bange for ikke at blive taget seriøst, og fordi hun følte, hun selv var skyld i det, der var sket.

Først fire år efter kom sagen frem – i februar i år, hvor der skulle være landsmøde i Liberal Alliances Ungdom.

I den forbindelse hørte den unge kvinde fra ledende medlemmer i Liberal Alliances Ungdom, at der var andre historier om krænkelser og overgreb i ungdomspartiet, og så valgte hun at fortælle sin historie, sagde hun i dag i retten.

Og sammenfaldet mellem overgrebshistorierne og landsmødet var også noget, der vakte forsvarerens opmærksomhed under de afsluttende bemærkninger.

Ifølge forsvarer Katrine Westhausen Gottlieb er sagerne dukket op, fordi der var kræfter i ungdomspartiet, som ville hive tæppet væk under flere centrale personer i partiet - heriblandt den nu dømte 24-årige mand.

Da der er navneforbud i sagen indtil ankesagen, kan DR Nyheder ikke gå i detaljer med, hvilken rolle den 24-årige har haft i partiet.

Som konsekvens af sagen har manden meldt sig ud af partiet, fordi den nye ledelse overvejede eksklusion af de medlemmer, som blev beskyldt for overgreb og krænkelser.

I en personundersøgelse, fortaget i forbindelse med sagen, har manden oplyst, at han regner med at melde sig ind igen, når sagen er slut, selvom han i dag i retten sagde, at han ikke længere havde ambitioner om at blive politiker, og at sagen havde påvirket ham meget.

FacebookTwitter