Ung muslimsk kvinde på flugt: Hvad skulle jeg have gjort uden det her sted?

På en hemmelig adresse på Sjælland sidder et tocifret antal unge på flugt fra deres familier.

På en hemmelig adresse på Sjælland sidder en ung muslimsk kvinde.

Hun har ladt sit tidligere liv bag sig, flygtet fra sin familie efter mange år med social kontrol, hvor hun på et tidspunkt blev tvunget til at tage på en genopdragelsesrejse.

Nu bor hun på Red-Safehouse, der er et topsikret opholdssted for unge, der er blevet involveret i en æresrelateret konflikt.

- Jeg ved ikke, hvad jeg havde gjort, hvis det ikke var for det her sted. Det er det eneste sted, jeg føler mig beskyttet. Hvis jeg blev ved med at være hos min familie, så ville det hele bare fortsætte, og det ville kun blive værre, siger den unge kvinde, som DR Nyheder har valgt at gøre anonym af hensyn til hendes sikkerhed.

DR Nyheder har desuden valgt at maskere den unge kvinde fuldstændigt, så hendes medvirken ikke udsætter hende for fare. Derfor havde hun et tæppe over hovedet under interviewet.

På det sikrede opholdssted bor hun med flere unge, der er flygtet fra personer, som ville styre deres liv. Bygningen har et anonymt udseende, men alligevel er der taget alle mulige forholdsregler. Der er skudsikre ruder, videoovervågning og overfaldsalarmer.

Meget få mennesker kender til den unge kvindes opholdssted, og hun har meget lidt kontakt til sine venner. Og sådan skal det blive ved med at være. For hendes egen sikkerheds skyld.

- Det den eneste måde, jeg kan blive beskyttet på. Jeg synes, at det er det værd, siger hun.

Hvor ville du have været, hvis du ikke kunne have været her?

- Det tør jeg ikke tænke på, siger hun

Flere unge søger hjælp

Den unge kvindes historie er desværre ikke enestående.

Antallet af unge, der henvender sig til Red-Safehouse, er steget markant siden 2008. Dengang var der 88 henvendelser. Sidste år var det tal mere end tredoblet, og Red-Safehouses to sikrede opholdssteder havde i alt 166 beboere sidste år.

- De har alle oplevet vold, kontrol og undertrykkelse i forskellig grad, siger Anita Johnson, der er direktør i Red-Safehouse.

- Det er unge, som selv søger hjælp nu. Tidligere var det de sociale myndigheder eller politiet, der rettede henvendelse, siger hun.

Også hos rådgivningstilbuddet Etnisk Ung har der været mere end en tredobling af henvendelser fra unge i samme periode.

De unge mennesker kommer overvejende fra muslimske familier og er typisk blevet udsat for social kontrol. Det kan være alt fra fysisk og psykisk vold, forbud mod at gå ud fra hjemmet eller at forældrene overvåger de unges mobiltelefon eller computer.

Modet er større

På det sikre opholdssted håber den unge muslimske kvinde, at hun engang selv kan få et helt normalt og roligt liv. Hun er ikke overrasket over, at der er flere og flere unge, der søger hjælp til at komme væk fra deres familier.

- Det gode ved det er, at unge kvinder og også unge mænd nu har modet til at forlade deres familier og sige fra. Men det dårlige er, at jeg tror, at der er kommet mere social kontrol. Jeg tror, at problemerne er blevet værre, siger den unge kvinde.

Hun har en drøm for fremtiden. Et frit liv i Danmark i sin egen lejlighed, hvor ingen skal bestemme over hende.

- Jeg vil bare leve et normalt liv ligesom danske unge. Jeg tror aldrig, at jeg mister håbet om, at det kan lykkes. Jeg håber, at jeg kan blive pædagog eller socialrådgiver og for eksempel arbejde et sted som det her, siger hun.

Hvad tror du, at vi kan gøre for at komme det her problem til livs, så andre ikke skal stå i din situation?

- Jeg tror, at det er meget svært. Mange forældre lever stadig i den kultur, som de blev opdraget i. Jeg håber, at når min generation bliver forældre, bliver det her stoppet.

Hvad vil du gerne have, at politikerne gjorde?

- De skal stoppe genopdragelsesrejserne så godt som muligt. Man burde tale mere om social kontrol i skolerne, så de unge er klar over, at de altid kan få hjælp. De fleste kender ikke til det, for det er simpelthen ikke noget, man taler om i Danmark. Problemet med social kontrol er større, end folk tror, siger hun.