Ung ryger: Man skal jo dø af et eller andet

Næsten hver 10. ung vil dø af rygning. 18-årige Søren Rasmussen har røget i fire år.

- Jeg tænker da over, at det er sundhedsskadeligt, men man skal jo dø af et eller andet.

Sådan lyder det fra den 18-årige gymnasieelev Søren Rasmussen som reaktion på, at én ud af 11 danske unge mellem 11 og 17 år vil dø af cigaretrygning. Det fremgår af et skriftligt svar som Sundhedstyrelsen har givet til Folketingets Sundhedsudvalg, skriver Politiken.

Svaret fra Sundhedsstyrelsen bygger på et estimat, hvor de syv ungdomsårgange fortsætter med at ryge på samme niveau, som de personer, der lige nu er 17 år.

Men de skræmmende tal overrasker ikke 18-årige Søren Rasmussen, der har røget i fire år, og typisk pulser sig igennem en pakke om dagen.

Den store risiko kan heller ikke få ham til at kvitte smøgerne, der skal nemlig tages helt andre midler i brug, hvis han skal droppe sit nikotinfiks.

- Hvis det kommer op på de der 100 kroner (per pakke, red), man snakker om, så ville jeg stoppe med at ryge. Det ville blive lidt for dyrt, siger han.

Professor: Vi kan gøre noget ved det

Sundhedsstyrelsens tal stemmer langt fra overens med regeringens vision om, at vi skal have den første røgfri generation i 2030. Og tallene er særligt ærgerlige fordi, at det kan lade sig gøre at mindske andelen af unge, der ryger, mener professor Morten Grønbek, der foreslår flere nye tiltag.

- Først og fremmest er det vigtigt, at man håndhæver reglen om, at man ikke må sælge tobak til unge under 18 år. Men derudover kan man gemme tobakken i butikkerne, så det ikke ligger frit fremme, men i stedet er placeret under disken. Man kan også sætte prisen op, da vi ved, at unge er mere følsomme over for prisstigninger end ældre, siger Morten Grønbek, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Professoren fortæller også, at lignende tiltag i blandt andet Norge har været en stor succes. Det er nemlig ikke tilstrækkeligt udelukkende at lave kampagner, hvor man fortæller, at det er farligt at ryge. De unge ved nemlig godt, at en selleristav er sundere end en cigaret.

Den vurdering er den 19-årige HF-studerende Casper Larsen enig i. Han mener, at han skal rammes på tegnebogen, hvis noget skal få ham til at skodde sin allersidste cigaret.

- Det er det eneste, som for alvor kan ændret på noget. Vi ved ligesom godt, at det ikke er sundt, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk