Ungdomsarbejdsløsheden stiger voldsomt

På to år er arbejdsløsheden mere end fordoblet. De unge risikerer at komme ud i langtidsledighed, sådan som det skete i 80'erne, advarer LO Ungdom.

Nedskæringerne på erhvervsuddannelserne har en stor del af skylden for den voldsomt stigende ungdomsarbejdsløshed, mener Morten Skov Christiansen fra LO Ungdom. (Foto: DR © DR)

På bare to år er arbejdsløsheden blandt danske unge mere end fordoblet. Det viser helt nye tal, som Danmarks Statistik og LO har indsamlet for DR Nyheder.

I september 2008 stod godt 16.000 unge mellem 16 og 29 år uden job, mens tallet i september 2010 var vokset til knap 39.000 fuldtidsledige - inklusiv aktiverede.

Skåret på erhversvuddannelserne

LO Ungdom skyder, måske ikke overraskende, skylden på regeringen.

- Man har skåret ned på erhvervsuddannelserne, og det vil påvirke os i mange år fremover. I øjeblikket mangler 8.000 unge en praktikplads. Der kunne regeringen godt have gjort noget på det område, mener Morten Skov Christiansen, der er ungdomspolitisk konsulent hos LO Ungdom.

Kræver politisk udspil

Ifølge LO er der tre hovedpunkter, der kan medvirke til et fald i ungdomsarbejdsløsheden. De lyder: Offentlige investeringer, gode uddannelsesmuligheder til unge og praktikpladser til alle, fortæller Morten Skov Christiansen, der samtidig advarer mod konsekvenserne af den nuværende udvikling.

- De unge risikerer at komme ud i langtidsledighed, som vi så i 80'erne. Det håber vi, at regeringen vil tage alvorligt og lave en politik, så det ikke kommer til at ske, siger Morten Skov Christiansen.

Se mere om den stigende ungdomsarbejdsløshed i TV-Avisen klokken 21.00.

Facebook
Twitter