Ungdomsorganisationer: Hvorfor må vi stadig lege med TikTok, når de voksne ikke må?

Senest har Folketinget frarådet brugen for dets medlemmer og ansatte.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Flere og flere offentlige myndigheder forbyder og begrænser brugen af det sociale medie TikTok, men ingen forholder sig til børn og unges brug, som fortsætter ufortrødent.

Det får flere ungdomsorganisationer til at efterlyse et klart svar på, om de - som unge, private brugere - med ro i sindet stadig kan have appen installeret på deres telefon.

- Hvis man har vurderet, at noget er for farligt, til at voksne mennesker må bruge det, synes jeg, det er helt naturligt, man så også kigger på, hvordan vi kan beskytte børn og unge, siger Marie Holt Hermansen, formand for Danske Skoleelever, der repræsenterer landets cirka 700.000 grundskoleelever.

Det er trods alt hovedsageligt børn og unge, der bruger TikTok, understreger hun.

En opgørelse lavet af DR's medieforskning viser, at 41 procent af danskere mellem 15 og 29 år bruger TikTok ugentligt i 2022.

Forbud og fraråd

Den seneste tid har en række lande og institutioner taget forskellige skridt for at begrænse brugen af TikTok.

For en uge siden meddelte EU-Kommissionen, at TikTok vil blive forbudt på ansattes telefoner. Samtidig var den danske styrelse Center for Cybersikkerhed ude og fraråde ansatte i staten at have appen TikTok installeret, fordi man vurderer, at der er sikkerhedsrisici forbundet med appen.

Helt konkret handler det om frygten for spionage, mener formanden for det uafhængige Råd for Digital Sikkerhed.

Sidenhen har flere danske institutioner fulgt trop.

  • I går frarådede Region Hovedstaden og Folketinget, at medlemmer og ansatte bruger den kinesiske app.

  • Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv forbyder sine næsten 400 ansatte at bruge TikTok på deres arbejdstelefoner.

  • Viborg Kommune har også pauset sine ansattes brug af den kinesisk-ejede app på arbejdstelefonen.

Mandag gav den amerikanske regering sine føderale medarbejdere 30 dage til at slette TikTok.

Data på kinesiske hænder

Forkvinde i Dansk Ungdoms Fællesråd, Christine Ravn Lund, er enig med Danske Skoleelever i, at unge skal tænkes med ind i anbefalinger for, hvordan TikTok bør bruges.

- Det er os, der er allermest udsatte. Jeg ved ikke, hvor mange embedsmænd som sidder på TikTok hver dag. Så jeg kan godt blive bekymret over, hvis man synes, det er så vigtigt, at en lille gruppe ikke er på appen, hvad så med den store gruppe, der bruger den, siger hun og spørger retorisk:

- Bør jeg overhovedet være på TikTok?

Det spørgsmål har André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet, en utvetydig holdning til.

TikTok skal slettes på alles telefoner, mener han.

Ifølge forskeren indsamler app'en nemlig så meget data, at kineserne ville kunne lave en omfattende psykologisk profil på den enkelte person, hvis man bruger den i flere år. Det kan bruges til at påvirke befolkningsgrupper, skabe polarisering og føre psykologisk krigsførelse mod Vesten.

- Der samles alt for meget data ind, når børn og unge bruger appen. De fortæller meget om sig selv, og det giver mulighed for at manipulere med dem, siger André Ken Jakobsson.

TikTok er ejet af det kinesiske selskab Bytedance, der mistænkes for at videregive oplysninger til styret i Beijing. Og det er lige netop det grundlæggende problem med TikTok, mener André Ken Jakobsson.

- Det er et andet væsen i forhold til, hvis det var ejet af tyskere, amerikanere eller briterne, som er vores venner. Kina ser ikke os som deres venner.

DR har forsøgt at få en kommentar fra selskabet bag TikTok, men det er ikke vendt tilbage. Tidligere har selskabet dog udtalt, at beslutningen om at boykotte mediet er baseret på "grundlæggende misforståelser".

Hjælp til selvhjælp

I Dansk Ungdoms Fællesråd oplever man, at unge ikke ved, hvor de skal søge information, hvis de er i tvivl om, om TikTok er trygt for dem at bruge.

- Det er ikke klart og tydeligt, hvem man skal gå til, eller hvad man skal gøre, siger Christine Ravn Lund.

Blandt andet Red Barnet har en liste med råd til, hvordan forældre skal forholde sig til ens barns TikTok-forbrug.

Den seneste melding fra Rådet for Cybersikkerhed giver Red Barnet anledning til at opdatere sine råd for brug af TikTok. Men det får den ikke til at råde børn og forældre til at slette appen indtil videre.