Ungdomspartier i demonstration imod offentlighedsloven

Alle ungdomspartier på nær Socialdemokraterne går sammen i fælles protest mod den nye, omstridte offentlighedslov.

Det er tvivlsomt, om demonstrationen imod offentlighedsloven på Christiansborg Slotsplads vil trække lige så mange deltagere som lærerdemonstrationen for nylig. (Foto: Trine Duemose Simonsen © DR)

Oprøret mod den nye offentlighedslov begynder at ligne en folkesag.

Knap 74.000 danskere har nu skrevet under på "Nej tak til den nye offentlighedslov".

Og nu kalder alle danske ungdomspartier på nær Socialdemokraterne til folkemøde og demonstration på Christiansborg Slotsplads onsdag den 15. maj klokken 16 til 18.

I fælles front vil de protestere imod det, de kalder mindre åbenhed og opfordre regeringen, Venstre og de konservative til at ændre den omstridte lov, der lige nu behandles i Folketinget.

VU: Stærkt signal

Det er usædvanligt, at næsten alle ungdomspartier nu står aktivt sammen i en politisk sag, men formanden for Venstres Ungdom, Morten Dahlin, mener, det er nødvendigt.

- Det sender et stærkt signal, at vi alle tager afstand fra loven. Og det viser vel også, at magthaverne er de eneste, der virkelig får gavn af denne offentlighedslov. Hvorimod befolkningen og de politisk interesserede rent faktisk taber, siger han.

Dansk Socialdemokratisk Ungdom er imod den nye offentlighedslov, men formand Camilla Schwalbe oplyser, at hun ikke møder op på Christiansborg Slotsplads.

- Jeg vil ikke stå og demonstrere mod min egen regering, siger hun.

Musik og redaktører

Demonstrationen får blandt andre også deltagelse af chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen og tidligere politisk redaktør på TV2 Kaare R. Schou. Musikken leveres af Shaka Loveless, MC Einar og Pharfar.

Det er en gruppe medlemmer under Dansk Journalistforbund med forfatter og journalist Erik Valeur i spidsen, der har arrangeret demonstrationen.

Forslaget til en ny offentlighedslov har vakt stor debat, fordi særligt to paragraffer begrænser retten til aktindsigt i forhold til den gældende lovgivning.

Senest er det kommet frem, at tre af de helt store politiske skandaler i de sidste 12 år, Farum-sagen, skattesagen og sagen om tuneserloven, ikke havde set dagens lys, hvis den nye offentlighedslov var indført dengang.

VK tog initiativ

På SF's landsmøde sidste weekend vedtog baglandet, at partiet skal arbejde for at fjerne dele af den nye lov, fordi de mener, at det indskrænker demokratiet. Dermed trumfede baglandet partiledelsen, som hidtil har fasthold, at SF skal stemme for loven.

Det var den tidligere VK-regering, der i 2009 tog initiativ til den nye offentlighedslov, som de daværende oppositionspartier Socialdemokraterne og SF dengang kritiserede.

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten kæmper lige nu for at standse loven, inden den når tredjebehandling i Folketingssalen.