Unge begår grovere kriminalitet

Unge under 18 år begår ikke mere kriminalitet - men den er blevet meget grovere. En kriminolog skal nu finde ud af hvorfor.

(Foto: Jens Astrup © Scanpix)

Unge under 18 år begår grovere kriminalitet end tidligere.

I 2007 blev 129 unge stillet for en dommer i København efter en kriminel handling, det tal var steget til 164 i 2008, oplyser Københavns Politi.

- Generelt er kriminaliteten i den aldersgruppe ikke steget, men de grove sager er der saftsuseme blevet mange flere af, siger souschef i kriminalpræventiv afdeling hos Københavns Politi, Peter Andreasen.

Vil finde årsagen

Det er primært indbrud, røveri og vold, de kriminelle unge står bag. Men hvorfor de er blevet grovere, ved politiet ikke. Derfor er en kriminolog i gang med at kigge på sagerne.

- Det er et fænomen, som vi alle sammen rykker os i håret over. For vi ved ikke hvorfor, eller hvad pejlemærkerne er, siger Andreasen.

Og de mange kriminelle unge lægger pres på systemet.

Det betyder, at der fortsat er kø til sikrede institutioner landet over, hvor unge under 18 normalt bliver anbragt. En kø så lang, at de unge må bag lås og slå i voksenarresterne.

Bliver behandlet anderledes end voksne

I slutningen af januar sad 17 bag tremmer i Vestre Fængsel, og med 16 indsatte unge nu er det tal næsten uændret. De bliver dog behandlet anderledes end de voksne fængslede.

- Vi sørger for, at de ikke har samvær med voksne, medmindre den voksne er særligt udvalgt. Det sker, fordi de unge ikke skal blive negativt påvirket af voksne indsatte, siger kontorchef i Kriminalforsorgen Ina Eliasen.

I alt sidder 40 unge under 18 år bag tremmerne i danske fængsler. 28 af dem er varetægtsfængslede, mens 12 afsoner en straf, oplyser Kriminalforsorgen.