Unge betaler kisten for forbrugslån

Når unge tager et forbrugslån, kommer de nemt til at betale lånet tilbage to gange.

Mange af dem, som ender i en gældspiral og overgældsætter sig, kommer med forbrugslån i baggagen, siger formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Det kan hurtigt blive en rigtig dårlig forretning, hvis du tager et forbrugslån for at få råd til en ferie, en bil eller hvad du ellers lige går og drømmer om.

Det viser en ny undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk og Mybankers har lavet blandt 13 virksomheder, der tilbyder forbrugslån.

Derfor lancerer forbrugerrådet kampagnen ”Stop lånehajerne” sammen med TrygFonden. De vil gerne gøre unge opmærksomme på virksomhedernes metoder og få dem til at gå i en stor bue uden om de alt for dyre hurtige lån.

- Man bliver lokket med at få indfriet sine drømme, og tværtimod kan det være en direkte vej ind i en meget dårlig gældsspiral. Det kan betyde rigtig dårlig trivsel, og det kan betyde, at man ikke kommer i gang med at stifte en familie, få en uddannelse og komme på arbejdsmarkedet, siger formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip.

Fra 25 til 50.000 på seks år

Ifølge formanden kommer man ofte til at betale det dobbelte af, hvad man egentlig låner. Så hvis man låner 25.000 kroner med en løbetid på seks år, kan man snildt ende med at skulle hoste op med 50.000 kroner.

Derfor bør låneudbyderne være mere reelle, når de reklamerer i bussen, på de sociale medier og på tv, mener Anja Philip.

Med store bogstaver skal de sørge for, at unge ikke kommer ud på en glidebane.

- Vi synes, at de lånevirksomheder, der er på markedet, bør skilte meget tydeligt med, hvad det egentlig koster samlet set at tage de her lån i stedet for at skrive, at det er en rigtig god forretning, eller nu kan du få indfriet dine drømme, lyder det fra formanden for Forbrugerrådet Tænk.

Men de unge skal også selv bruge den øverste etage.

- Vi opfordrer alle til at tænke sig om to gange, inden man kaster sig ud i sådan et lån. Man skal overveje, om man virkelig har brug for den ting, man drømmer om. Er det meget vigtigt, at man får det her og nu, skal man se sig om for et bedre tilbud, end det man umiddelbart får smidt i hovedet, siger Anja Philip.

Den nye kampagne er en større indsats for at forebygge unges gældsproblemer. Indsatsen går under navnet ”Plus på kontoen”.

Undersøgelsen

  • Mybanker har undersøgt 13 lånevirksomheder og deres 6-årige lån på 25.000 kroner.

  • De har indsamlet oplysninger i kategorien, de betegner "hurtiglån".

  • De 13 virksomheder er: Coop Bank, L´EASY, Santander Consumer Bank, Acceptlån, Ekspres Bank, NordicLån, ModusFinans, Fokuslån (L'easy), Bank Norwegian, LånLet, Selene Finans, Nordisk lån og Robotlån.

  • Nogle af virksomhederne har en rente på helt op til 23,99 procent.