Unge bliver afvist på stribe: Psykologer må ikke tage flere ind

Nye regler betyder, at der er sat et loft for, hvor mange unge der kan få gratis psykologhjælp.

19-årige Maiken Theil kan ikke komme på venteliste til en psykolog. (Foto: © Trine Dam DR Nordjylland)

Kort før jul kom 19-årige Maiken Theil på venteliste til en psykolog.

To uger senere blev hun ringet op for at få af vide, at hun var taget af den igen.

Hun lider af angst og depression og har været sygemeldt fra sit arbejde i hjemmeplejen siden i sommer.

Og nu er det uvist, hvornår hun kan komme tilbage på arbejde.

For selvom unge mellem 18 og 24 år har ret til gratis psykologhjælp, er det ikke længere alle, der kan få den behandling, de behøver.

Nye regler fra årsskiftet betyder nemlig, at psykologer kun kan få tilskud til at tage op mod 13 patienter ind fra den målgruppe om året.

Og selvom kalenderen stadig sagde 2021, da Maiken Theil fra Aalborg tog kontakt til en psykolog, bliver det måske heller ikke i år, hun lykkes med at få en tid. For knap tre uger inde i det nye år er loftet nået hos flere psykologer.

- Man regner med at kunne gøre brug af den gratis psykologhjælp, og når man så kommer ind i tromlen, bliver man hurtigt kastet ud igen. Det er rigtig, rigtig træls at stå i den situation, fortæller hun.

Flere psykologer fortæller til DR, at de ikke kan finde flere ledige tider i år.

Hos Dansk Psykologforening mener de, at årsagen til problemet er, at der ikke er sat nok penge af fra Christiansborg. Derfor bliver der nødt til at være et loft for, hvor mange patienter psykologerne kan behandle.

- Det tyder alt i alt på, at der er behov for flere penge, lyder det fra fungerende formand Dea Seidenfaden.

Tilbuddet nytter ikke

Maiken Theil leder med lys og lygte efter en psykolog, så hun kan komme tilbage til en nogenlunde normal hverdag.

Hun ringer rundt, men telefonen bliver ikke taget. Nogle gange siger telefonsvareren, at hun kan sende dem en mail eller sms.

Men dem får hun ikke svar på.

- Jeg prøver at være positiv og håber på fremskridt, men desværre ser det ikke så godt ud, siger den 19-årig.

Hos flere psykologer nikker de genkendende til at måtte afvise flere unge.

Det gælder blandt andre Louise Underbjerg Høstgaard, der er psykolog på en klinik i Støvring.

- Jeg har otte unge i terapi på nuværende tidspunkt og to på venteliste, og jeg er usikker på, om jeg kan komme til at behandle flere i år. Måske kan jeg tage én mere ind, men det er det antal, vi taler om, det er ikke fem mere, siger hun.

Louise Underbjerg Høstgaard mener, de unge mellem 18 og 24 år er dårligere stillet end andre, som har brug for en psykolog. (Foto: © Janus Jacobsen)

Psykologen mener slet ikke, at den gratis ordning er en hjælp, selvom de unge ikke skal betale, som andre aldersgrupper skal.

- Man har ønsket at stille de unge i en bedre situation, men de er værre stillet end alle andre, siger hun.

Når de unge skal vente så lang tid på at komme til en psykolog, kan det nemlig forværre deres symptomer.

Og hvis psykologerne skal nå at tage alle de unge ind, som har behov for det, er resultatet også uden nytte, fordi de simpelthen ikke kan nå at behandle dem.

- Hvis man afbryder dem, fordi der ikke er flere penge, så bliver det et tillidsbrud, som også påvirker dem psykisk. Nogle gange kan det forværre situationen, siger Louise Underbjerg Høstgaard.

Politikernes ansvar

Dansk Psykologforening har selv været med til at indføre de nye regler, men de mener, at ansvaret for, at ordningen ikke fungerer, ligger hos politikerne i Folketinget.

- Jeg er glad for, vi indgik aftalen, men jeg er selvfølgelig rigtig ked af, at så mange unge har det så dårligt, at de står parat til at modtage psykologhjælp. Vi må kæmpe for at lave en ordning, der fungerer, siger den fungerende formand Dea Seidenfaden.

Det var regeringen, der sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indførte gratis psykologhjælp til unge med finanslovsaftalen for 2021.

Men Trine Torp, der er social- og psykiatriordfører for SF, er ikke tilfreds med det billede, hun ser nu.

- Det kan ikke være rigtigt, at unge som er henvist til en psykolog skal vente i månedsvis eller helt bliver afvist, fordi de har ramt et eller andet loft. Når vi har aftalt, der skal være gratis psykologhjælp til unge, har det her aldrig været meningen, siger hun.

- Vi kan ikke acceptere den situation, vi er i nu. Dengang fik vi at vide, at der var afsat nok penge.

Hun er også åben for, at der bliver handlet på det, så endnu flere unge kan blive behandlet af en psykolog.

- Hvis det er penge, der skal til, så er det sådan, det er, men jeg mangler en forklaring på, hvordan vi er havnet i den her situation, siger hun og henviser til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

finansloven er der afsat 44 millioner kroner til ordningen årligt, men psykologforeningen regner samlet set med, at der vil være 75 millioner kroner til rådighed.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsministeren.