Unge bliver venstreorienterede i gymnasiet

Når de 15-19-årige går i gymnasiet, får de ikke kun boglig lærdom. De danner sig også en politisk holdning ud fra, hvilken type gymnasium de går på.

Gymnasierne udklækker røde (Foto: Julie Rosenkilde © DR)

Når de 15-19-årige går i gymnasiet, får de ikke kun boglig lærdom. De danner sig også en politisk holdning ud fra, hvilken type gymnasium de går på.

Netop nu er 63 procent af eleverne i det almene gymnasium tilhængere af rød blok, mens 68 procent af handelsgymnasieeleverne støtter blå blok.

Og selvom en del af denne forskel skyldes forældrenes politiske ståsted, bliver den forstærket i løbet af uddannelsen, skriver Kristeligt Dagblad.

Trods mod forældre

-Når gymnasieelever vil trodse deres forældre, går de til rød blok. Når handelsgymnasieelever vil trodse deres forældre, går de til blå blok," konstaterer Christian Albrekt Larsen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet og ansvarlig for undersøgelsen "Ungdomsvalget 2011", som er foretaget blandt 4423 elever på de gymnasiale uddannelser og blev offentliggjort i går.

Undersøgelsen viser, at på det almene gymnasium er især De Radikale populære og får knap 18 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten hver får i omegnen af 15 procent. S ser endda ud til at tabe støtter i løbet af gymnasietiden, idet flere elever støtter dette parti i 1.g. end i 3.g.

På handelsgymnasierne er det de nuværende regeringspartier, det er populært at støtte. Især Venstre, som står til 29 procent af stemmerne. Men eftersom handelsgymnasierne kun udklækker 7000 studenter om året, mens der i år sprang 23.400 nye almene studenter ud, ser rød blok ud til at have den bedste platform for politisk prægning af unge mennesker. Og det er dermed ikke uden betydning for det fremtidige politiske flertal, at det almene gymnasium vælges af stadig flere unge.

Røde gymnasier

-Det ser ud til, at gymnasierne gør de unge røde. Så kan man altid diskutere, om det er fagene, lærerne eller kammeraterne, som gør det, siger Christian Albrekt Larsen, som tilføjer, at ungdomsvalget også er præget af, hvordan valgvinden blæser. Det vil sige, at unge er tilbøjelige til at gå i den retning, som i forvejen ser ud til at få større opbakning.

Netop denne effekt tror formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Martin Schäfer, er den væsentligste årsag til ungdomsvalgets resultat.

Medierne bestemmer også

-Jeg tror, De Radikale og Enhedslisten går frem, fordi de har fået mere taletid i medierne, end deres størrelse egentlig berettiger til," siger han.

Undersøgelsens konklusioner forbavser derimod Thorkild Simonsen, 85-årig tidligere socialdemokratisk indenrigsminister og borgmester i Aarhus.

-Det overrasker mig, at S og SF ikke klarer sig bedre, men det overrasker mig også, at de borgerlige ikke står stærkere på gymnasierne. Jeg tror, regeringspartierne taber på at have rørt ved SU'en. Og jeg tror, personspørgsmålet er med til at forklare Enhedslistens og De Radikales popularitet. Johanne Schmidt-Nielsen og Margrethe Vestager er to stærke damer, der taler pænt og ordentligt, men står fast på deres egen politik, siger Thorkild Simonsen, som tror, S og SF taber de unges stemmer på grund af udlændingepolitikken:

-Jeg tror ikke, at de seneste års stramninger er noget, socialdemokrater kan lide. Derfor har det forbavset mig, at mit parti lægger op til at fastholde den skrappe kurs. Jeg tror, mange unge har tænkt sig om og ikke er så skræmt af de fremmede.

Facebook
Twitter