Unge brænder sig med kogende vand og ødelægger neglebånd

Når unge gør fysisk skade på sig selv, er det ikke altid ved at skære i sig selv. Nogle slår sig selv, mens andre ødelægger neglerødder.

(© Colourbox)

Der er stor fokus på cutting - hvor især unge piger skærer i sig selv. Men unge, der har det svært, gør også skade på sig selv på mange andre måder - både ved at bide deres neglebånd helt af, så de må gå med plaster, mens andre slår sig selv, og nogle river håret ud. Det forklarer rådgiver mod selvskade, Anne-Mette Diedrichsen.

- Jeg får mange henvendelser fra unge, der udøver anden form for selvskade end cutting. De andre måder er også meget udbredt, siger Anne-Mette Diedrichsen, der er rådgiver i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Kogende vand og brændmærker

De unge gør alt fra at hælde kogende vand ud over sig selv til at brænde mærker i huden med cigaretter og slå hovedet ind i væggen.

- Nogle hiver også øjenvippehår ud og piller i sår, så de ikke heler, forklarer Anne-Mette Diedrichsen.

- Det er cutting der er i fokus, men hvis de andre ting også kom i fokus, ville de unge, der gør det føle sig mindre unormale og underlige, siger hun.

Ligesom med cutting skjuler de unge det så længe, de kan. Og de plejer at være gode til det, forklarer Anne-Mette Diedrichsen.

- Man skal lægge mærke til, om de altid har et plaster på samme finger, eller om de altid går i langærmet bluser. De unge kan have en perfekt facade udadtil, så det kan være svært at få øje på, forklarer hun.

En optur i hverdagenDe unge, der gør skade på sig selv prøver at komme væk fra den usikkerhed og smerte, de føler i hverdagen. En tidligere cutter beskriver det som "en lille optur i hverdagen".

- Det giver en kæmpe rus, som slet ikke kan opleves på anden måde. Det er bedre end alt, end mad, end glæde, end sex, forklarer 17-årige Karen Røigaard.

Men hun tilføjer hurtigt, at det dog på ingen måde er en varig lykke.

- Så kommer man så til gengæld ned igen efter 30 sekunder og har det ad helvede til. Det giver bare lidt håb om, at tingene kan blive bedre, for man har lige haft det godt, siger hun.

Anne-Mette Diedrichsen chattede fredag med brugerne på dr.dk, hvor hun prøvede at hjælpe både de uneg selv, forældre og skolelærere. Læs hendes svar her.

Mandag kan du også chatte med Karen Røigaard her på Landforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk