For unge danskere virker pensionsalderen meget langt væk

Selvom de unge bliver hårdest ramt på pensionspungen, kan de ikke overskue konsekvenserne på nuværende tidspunkt.

Lasse Skjoldan er 37 år gammel og har 30 år tilbage på arbejdsmarkedet. Pensionsalderen virker derfor meget langt væk. (© DR Nyheder)

Medarbejdere på det digitale kommunikations- og reklamebureau Advice har igennem deres arbejdsplads automatisk en pensionsordning.

Det er dog de færreste af dem, der har et fuldstændigt overblik over, hvor meget de kan forvente at få udbetalt, når de engang går på pension.

I dag udkom en ny prognose for danskernes pensioner lavet af et ekspertråd, der er nedsat af de to organisationer Forsikring & Pension og Finans Danmark.

Prognosen viser, at dem med længst tid tilbage på arbejdsmarkedet bliver hårdest ramt.

DR har talt med flere af medarbejderne på Advice, som er sidst i tyverne og trediverne. Det betyder, at de har 30-40 år tilbage på arbejdsmarkedet, og deres pensionsøkonomi ligger derfor meget langt ude i fremtiden.

Unge er nødt til at spare mere op eller arbejde længere

Den nye pensionsprognose forudser, at udbyttet vil blive lavere end forventet - især for de yngste generationer. Derfor burde de unge også begynde at overveje, hvad det kommer til at betyde for deres alderdom.

Lasse Skjoldan er 37 år og seniorrådgiver for Advice. (© DR Nyheder)

Ifølge Lasse Skjoldan, som er 37 år og seniorrådgiver inden for dataanalyse, burde han måske have lidt bedre styr på sin pension, end han har i dag.

- Jeg er ved at overveje, hvad der skal ske med min pension, og om jeg skal lave nogle ændringer. Lige nu betaler jeg mere end lønpakken, fordi jeg bor billigt. Men jeg aner ikke, om det bedre kan betale sig at betale af på lån eller betale til pension. Jeg ved heller ikke, hvad jeg kan forvente at få udbetalt, siger Lasse Skjoldan.

De fleste unge medarbejdere på Advice går med de samme overvejelser som Lasse Skjoldan.

Efter prognosen er de blevet mere opmærksomme på, at de måske skal til at spare mere op - end de allerede gør, eller at de måske skal blive nogle flere år på arbejdsmarkedet end forventet.

Jesper Reck-Jensen er front-end udvikler hos Advice og 38 år gammel. (© DR Nyheder)

De to tiltag er foreslået som råd til at afhjælpe problemet af Jesper Rangvid, som er formand for det sagkyndige råd, der har udregnet prognosen.

Jesper Reck-Jensen er front-end udvikler hos Advice og 38 år gammel. Han foretrækker at spare mere op, men det er desværre ikke en mulighed lige nu.

- Hvis økonomien var til det, ville jeg overveje at betale mere ind, for det er svært at vurdere, om man er i stand til at arbejde længere til den tid, siger Jesper Reck-Jensen som i hvert fald har 30 år tilbage på arbejdsmarkedet.

- Jeg vil prøve at følge med og se om pensionsselskabet kommunikerer mere ud om det her, siger Jesper Reck-Jensen, som efter den nye prognose vil være mere opmærksom på sin pensionsordning fremover.

- Vi kommer nok både til at arbejde længere og spare mere op

Kathrine Elvira Boysen er 27 år gammel og PR-konsulent ved Advice. Hun er nyuddannet og er derfor lige blevet ansat for tre måneder siden.

Kathrine Elvira Boysen er 27 år gammel og nyansat som PR-konsulent hos Advice. (© DR Nyheder)

- Der er jo lang tid til pensionsalderen. Jeg har ikke rigtigt nået at forholde mig til det endnu, men jeg ved, hvor meget jeg betaler ind. Jeg har dog ingen idé om, hvor meget jeg vil få udbetalt til den tid, siger hun.

Kathrine Elvira Boysens kollega Sabrine Storm er 29 år og public affairs adviser på Advice. Hun har det på samme måde:

- Der er mange år til, at jeg skal på pension, så jeg går ikke særlig meget op i det lige nu. Jeg har en pensionsopsparing, og så har jeg lidt tænkt, at den bare passer sig selv, siger hun.

Desuden er Sabrine Storm skuffet over den nye prognose.

Sabrine Storm er 29 år og public affairs adviser hos Advice. (© DR Nyheder)

- Jeg synes, at det er ærgerligt. Så skal jeg nok spare nogle flere penge op end først forventet, siger hun efter at blive konfronteret med den nye pensionsprognose og fortsætter:

- Og når jeg bliver gammel, kommer jeg sikkert til at arbejde lidt længere alligevel, fordi pensionsreglerne har ændret sig til den tid. Men jeg skal nok også til at spare lidt mere op, siger hun.

Ifølge Jesper Rangvid, som er formand for det sagkyndige råd, der har udregnet prognosen, burde de unge dog ikke gå i panik.

- Godt nok kommer det til at gå værst udover de unge – men de har så også længere tid til at gøre noget ved det, siger Jesper Rangvid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk