Unge drenge tildængede Naya med racistiske udsagn online: 'Det er mærkeligt, men jeg er ikke vred'

Naya Koang satte sig for at undersøge, hvor udbredt racisme var på chatforum for unge.

OmeTV er nok mere en platform for grænsesøgende adfærd end for racisme, siger ekspert.

- Hva så, din store neger?

- Prøv at slukke lyset, så kan jeg ikke se dig.

- Hold da kæft, du er sortere end min fremtid.

Det var et par af de kommentarer, der mødte 21-årige Naya Koang Pal, da hun loggede på online-chatforummet OmeTV, hvor man kan gå fra den ene videosamtale til den anden, med personer man ikke kender.

Kommentarer, der i flere tilfælde var langt værre end dem, der er fremhævet ovenfor og kommentarer, der i mange af tilfældene kom fra meget unge drenge i starten af teenageårene.

- Min søster fortalte mig, at der på OmeTV foregår en masse racistisk. Det ville jeg gerne undersøge, fortæller Naya Koang Pal.

Derfor tændte hun sit kamera og gav sig til at filme oplevelserne på OmeTV. I alt har hun fanget 12 racistiske episoder. Dem besluttede hun at dele på det sociale medie TikTok.

- Jeg fik de kommentarer, der er i videoen i løbet af en times tid, siger Naya Koang Pal.

Mens en regn af tilsvininger med baggrund i ens hudfarve ville bringe rigtig mange ud af kurs, så er Naya Koang Pal kommet fint videre efter de mange angreb på hende - desværre på et trist grundlag.

- Det her kan godt lyde hårdt, men jeg var ikke som sådan påvirket af det. Det er ikke noget, jeg ikke har prøvet før.

De voksne skal starte

Laila Lagermann er ph.d. i pædagogisk psykologi. Hun har beskæftiget sig med racisme hos børn og unge og har taget et kig på videoen, som Naya Kaong Pal har lagt online.

- Jeg er ikke så overrasket. Man ser racisme blandt børn og unge, som man ser det blandt voksne. Det her er en racialiseret form for mobning. Det ser man desværre blandt unge, forklarer hun.

Skal Naya eller andre sorte danskere ikke opleve det samme om ti år, så er Laila Lagermann ikke i tvivl om, hvor der skal strammes op.

- Det her starter hjemme, men også i skolen. Der ligger et kæmpe ansvar hos både forældre og pædagoger i forhold til at bryde de her strukturer.

Tal med jeres børn, forældre

Og Laila Lagermanns udlægning er Naya Koang Pal helt enig i.

- Jeg vil gerne opfordre alle forældre til, at når de køber diverse iPads og tablets til deres børn, så skal de også lære dem, hvordan man gebærder sig på nettet. Lærer dem, at det ikke passer, at der ikke er konsekvenser, når man siger ting gennem en skærm, siger hun.

I dette tilfælde blev det dog ikke uden konsekvenser for de drenge, der på OmeTV angreb hende. De ligger nu i en ucensureret version i Nayas video, der er gået store dele af internettet rundt.

Naya Koang Pal fortryder, at hun ikke slørede de drenge, der optrådte i hendes virale video.

- Det her er ikke en måde at såre de drenge her på. Der er også flere af dem, der har taget kontakt til mig og sagt undskyld. Den har jeg taget imod og håber, at de har lært noget af det.

Fortryder du, at du har lagt dem op på en måde, hvor de kan identificeres?

- Jeg fortryder, at jeg ikke slørede dem. For man kan altid ændre sig, og man kan altid blive klogere. Men jeg vil også sige, at min profil på TikTok ikke er en kæmpe platform med 100.000 følgere. Jeg kunne ikke vide, at denne her video ville gå viralt.

- Jeg er utroligt ked af, hvis videoen potentielt kan have ødelagt noget for de drenge her, siger Naya Koang Pal.

Du taler meget kærligt om de her drenge. Er du slet ikke vred på dem?

- Det er mærkeligt, men det er jeg faktisk ikke. Jeg tror, at de kan ændre sig, og flere har også skrevet undskyld til mig.

De kommer for at teste grænser af

Jonas Ravn, der er seniorrådgiver hos Center for Digital Pædagogik, kender udmærket godt OmeTV. Platformen har nemlig også værre indhold end racistiske tilråb.

Jonas Ravn mener ikke, at det vil give mening at lukke platformen OmeTV. Så virke adfærden bare foregå på andre, lignende platforme, lyder det.

- Vi har holdt øje med den, fordi vi har haft en episode, hvor nogle børn var vidne til et overgreb på et barn på platformen. Derudover er der flere historier om voksne mænd, der har onaneret foran børn på platformen, siger han.

Han frygter, at platformen giver for gode vækstbetingelser for de angreb, som Naya Koang Pal oplevede på platformen.

- Der er fællesskaber, der fordrer en bestemt måde at snakke på. Og hvis der i dette fællesskab sker en blåstempling af, at det er okay at udtale sig racistisk, så er det meget svært at sige fra som ungt menneske.

- Jeg vil gerne understrege, at børnene ikke nødvendigvis kommer der for at være racistiske, de kommer der for at teste grænser af. Og her giver en anonym platform som denne bare en virkelig god mulighed for at prøve at være et dumt svin.

'Jeg er ikke aktivist'

Mens Naya Koang Pals video af flere bliver brugt til at kickstarte debatten om racisme i Danmark, så vil den 21-årige kvinde fra Esbjerg egentlig helst se sig fri for at blive del af en politisk bevægelse.

- Jeg er ikke aktivist, og jeg er ikke en del af den her verden. Min mission er ikke, at nu skal jeg være en Messias for de sorte i Danmark. Jeg vil simpelthen bare gerne have det her frem i lyset.

- Jeg vil meget gerne undgå at fremstå som om, at det her er rigtig synd for mig. Jeg har ikke gjort det her på baggrund af medieomtale, siger hun.

DR Nyheder har kontaktet OmeTV for at få en kommentar, men platformen er ikke vendt tilbage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk