Unge dropper elektronisk uddannelsesvejledning

Elektronisk vejledning skulle få flere folkeskoleelever til at søge vejledning, men de unge bruger det sjældent.

ARKIV - Alt for mange unge vælger gymnasiet. Det skulle en elektronisk vejledning være med til at ændre, men antallet af unge, der bruger den, falder. (Foto: © Stine Larsen, Scanpix)

Den elektroniske uddannelsesvejledning skulle have været det nye hit blandt folkeskoleeleverne, når de skal vælge en ungdomsuddannelse.

Men i stedet viser tal fra e-vejledningen, at antallet af unge, der søger vejledning elektronisk for at få gode råd om gymnasiet og erhvervsskolen, er faldet med 6.000 elever fra 2012 til 2013.

Erhvervsskolereformen lægger ellers op til at skære på den personlige uddannelsesvejledning. I stedet er det meningen at eleverne skal bruge den elektroniske vejledning, der dækker over studievejledning gennem chat, telefon, mail og sms.

Faldet taler stik mod den målsætning, som der er med erhvervsskolereformen, nemlig at 80 procent af eleverne kun skal bruge elektronisk vejledning, og ikke mødes ansigt til ansigt med en studievejleder inden de skal vælge uddannelse.

Det er et problem, siger Peter Koudahl, der er lektor i unge og uddannelse på Aalborg Universitet.

- Det betyder alt andet lige, at færre unge får vejledning om deres uddannelsesvalg, siger han til DR Nyheder.

Ikke nok vejledning

Og det vil medføre, at der ikke kommer nok søgning til blandt andet erhvervsuddannelserne, siger han.

- Så vil flere vælge det, der ligger lige for. Og det der ligger ligefor, det er typisk en gymnasiel uddannelse.

Det er det stik modsatte af, hvad politikerne ønsker at opnå med erhvervsskolereformen, der træder i kraft næste sommer, mener Lotte Klein, Formand for Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening.

- Man får ikke vendt den søgning mod gymnasier og gymnasielle uddannelser, som man gerne vil have vendt.

E-vejledning afviser kritikken

Men faldet er ganske naturligt og skyldes forårets lærerkonflikt. Sådan lyder forsvaret fra lederen af E-vejledning, Kirsten Hahn Larsen.

- Det betød også, at en hel del af de unge fra grundskolen ikke henvendt sig, og der var ikke de vejledningsaktiviteter i grundskolen i de sidste måneder af skoleåret. Det har en indflydelse på vores tal.

Hun afviser også enhver kritik af, at de unge ikke får vejledning nok.

- Uddannelsesguiden er blevet lagt om, og i den forbindelse er der rigtigt mange af de unge, der er inde og finde os. Vi har faktisk de seneste par uger stigninger på mere end 20 procent per uge, siger hun.