Unge dyrker e-sport som var det håndbold og fodbold

En ny dansk rapport viser, at computerspil er en dybt seriøs hobby, som de unge dyrker på konkurrenceniveau.

At dyrke computerspil er for mange unge det samme som at gå til fodbold eller håndbold. (© DR Nyheder)

Computerspil er ikke længere kun et sjovt tidsfordriv eller leg med vennerne.

For mere end halvdelen af de 10-19-årige er det en dybt seriøs hobby, som de dyrker på konkurrenceniveau.

Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet.

- Jeg mener godt, at man kan sammenligne det her konkurrerende holdspil med det at dyrke forskellige former for sport, siger forskeren bag undersøgelsen, Anne Mette Thorhauge fra Københavns Universitet, til DR Nyheder.

I alt har forskerne spurgt flere end 1.500 unge mellem 10 og 19 år om deres brug af computerspil.

Det er en holdsport

For en rigtig stor del af de spillere er det en konkurrencesport og en holdsport. Det er noget, man spiller mod og med andre, siger Anne Mette Thorhauge.

- I mange af de her spil er man organiseret i hold, og man kan kun spille det i hold. Man mødes til træningskampe, og man har regler for, hvordan man skal opføre sig og spille. Det er forpligtende fællesskaber, siger medieforskeren.

Hvor det ofte er blevet anset som meget asocialt at spille computer, viser Anne Mette Thorhauges forskning noget andet.

For når de unge spiller computer, er det en meget social aktivitet, hvor de spiller sammen og får nye venner - og så er det er stik modsat tendensen med, at mange unge dyrker individuel idræt som for eksempel fitness.

Mange får nye venner

- Det er i høj grad fokuseret samvær med andre, vi ser her. De, der spiller meget, kommunikerer også meget på andre måder - de snakker for eksempel med andre over Skype samtidig, siger Anne Mette Thorhauge.

Desuden viser forskningen, at de såkaldte "meget kompetitative spillere" er tilbøjlige til at få venner via spillene - 71 procent af gruppen har fået nye venner mod otte procent af de rene solo-spillere.

Meget tyder på, at computerspil som en sportsgren ikke bare er en flygtig modedille.

- Der er ikke noget, som tyder på, at der kommer mindre af det her, og at det bare er et modelune, siger Anne Mette Thorhauge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk