Unge får sex-debut som 16-årige - sådan har det været i 50 år

De fleste unge har ikke sex, før de bliver 16 år. Den gennemsnitlige debutalder har ikke rykket sig i 50 år.

Trods masser af sex i det offentlige rum tyder en ny undersøgelse på, at det ikke får unge til at debutere sexuelt tidligere. (Foto: Tanner Productions © corbis)

Unge er romantiske og venter med det første samleje, til de har forelsket sig.

Selv om de kan se sex på tv, og porno aldrig er længere væk end et klik med musen, så er de fleste tilbageholdende, når det kommer til deres egen seksualitet.

- I offentligheden er der måske et indtryk af, at den seksualiserede verden, vi lever i, påvirker unge til at være vilde og uansvarlige. Men sådan er det ikke, siger Christian Graugaard, professor i sexologi på Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet.

Ligger stabilt på 16 år

Han og en kollega har i Ugeskrift for Læger gennemgået en række undersøgelser fra 1950'erne og frem om den seksuelle debutalder. Konklusionen er, at den i et halvt århundrede gennemsnitligt har ligget stabilt på 16 år for både drenge og piger.

Det er ganske vist betydeligt tidligere end de bedste- og oldeforældre, som blev født før Anden Verdenskrig, og som ventede, til de var omkring 20 år.

Men når nutidens unge sammenlignes med deres forældre, så udjævner forskellen mellem generationerne sig. Siden den seksuelle frigørelse i 1960erne har debutalderen ikke flyttet sig.

Kan filtrere påvirkninger

- Det tyder på, at nutidens unge i høj grad er i stand til at filtrere i de mange påvirkninger, de udsættes for, siger Christian Graugaard.

Han mener, at de fleste forstår at lægge en sund distance til både nettet og reality-programmerne og i stedet huske, at følelserne skal være med.

- Ikke fordi, de kun tror på den eneste ene, men mere hylder den pragmatiske kærlighed, hvor de er monogame så længe, det varer, siger Christian Graugaard.

Den gennemsnitlige debutalder dækker over store forskelle, hvor nogle når at fylde tyve eller mere, mens andre kun er 13-14 år.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter