Unge fædre klarer sig dårligere end ældre fædre

Unge fædre under 21 år er en udsat og overset gruppe, viser ny undersøgelse.

Søgelyset er ofte rettet mod de unge mødre. Nu skal opmærksomhed også rettes hen på de helt unge fædre, mener Mødrehjælpen. (Foto: Henrik Rugaard © Henrik Rugaard)

Helt unge fædre halter efter i uddannelsessystemet, og de har sværere ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet. Og så koster de samfundet langt flere penge end mænd, der får børn i en senere alder.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Centre for Economic and Business Research på CBS, der er lavet med støtte fra Mødrehjælpen.

- Undersøgelsen viser, at mange af de unge fædre ikke kommer ordentligt i gang med faderrollen. De får heller ikke en uddannelse, og de er mere syge end ældre fædre. De er en overset gruppe, der har brug for kvalificeret hjælp, siger Mads Roke Clausen, der er direktør i Mødrehjælpen.

Fakta
  • De helt unge fædre er mænd, der fik børn, da de var mellem 16 og 21 år.
  • Unge fædre fik børn, da de var mellem 22 og 25 år.
  • Ældre fædre fik børn, da de var mellem 26 og 30 år.

Ifølge rapporten har de helt unge fædre under 21 år en gennemsnitlig erhvervsindkomst før skat på 325.000 kroner om året. Ældre fædre, der var mellem 26 og 30 år, da de fik børn, har en gennemsnitlig erhvervsindkomst før skat på cirka 450.000 kroner. Dermed betaler de ældre fædre mere i skat, og de koster mindre i overførselsindkomster end de helt unge fædre.

Ustabile parforhold

De helt unge fædre er mænd, der fik børn, da de var mellem 16 og 21 år. Undersøgelsen viser også, at de i mindre grad lever sammen med deres børns mor både før og efter fødslen.

- De er bagude med det, man ikke kan købe for penge. Noget af det nye, som undersøgelsen viser, er, at de unge fædres parforhold er mere ustabile end de ældre fædres. Færre af dem flytter sammen med barnets mor, når barnet bliver født. De, der flytter sammen med moren, flytter sammen senere, og de forlader hurtigere hinanden, siger Mads Roke Clausen.

- Og det har en meget stor betydning for børnene, at forholdene er mere ustabile, for børnene kommer til at mangle en relation til faren.

Fokus rettet mod unge mødre

Hvor søgelyset ofte er på de unge mødre, har der ifølge Mads Roke Clausen ikke været meget opmærksomhed på de helt unge fædre. Og netop det er undersøgelsens første trin til at gøre op med.

- Vi ved, at det virker, hvis fædrene kan være sammen med andre unge fædre i samme situation. Det er også vigtigt, at de, der kommer ind på en uddannelse, kommer ind i netværk med andre unge fædre, når de nu ikke kan gå i byen om torsdagen. Fædregrupper er billige at lave, og de kan laves i alle kommuner, siger han og tilføjer:

- Det at være ung far er ikke det samme som at blive en dårlig far. Vi ser også masser af unge fædre, det lykkes for.

Lektor og mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitetscenter mener også, at der er masser af potentiale i de helt unge fædre - de har blot brug for skræddersyede løsninger:

- Vi skal hjælpe dem med at kombinere det at være ung mand med at være ung far. De føler sig ofte forbigået af systemet. Det kan være ting som at føle sig snydt for offentlige ydelser eller af statsforvaltningen, men det kan også være lavpraktiske ting, såsom at sundhedsplejersken ikke giver dem opmærksomhed ved hjemmebesøg, men i stedet koncentrerer sig om moderen, siger Kenneth Reinicke til Ugebrevet Mandag Morgen.