Unge føler sig stressede af deres smartphone

Unge bruger deres smartphone så meget, at de bliver stressede og mister evnen til at koncentrere sig, viser en ny undersøgelse. Ren refleks, lyder det fra en gymnasieelev om lige at tjekke sin Facebook på farten.

Mange unge bruger den i undervisningen, i bussen på vej til skole, ja sågar mens de er sammen med vennerne. De kan tale i den, skrive på den, læse nyheder med den og tage billeder.

Omkring tre ud af fire danske gymnasieelever har en smartphone, og den fylder så meget i deres bevidsthed, at det virker stressende på dem. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 538 gymnasieelever, som indgår i et speciale fra Syddansk Universitet, skriver Politiken.

De 15-19-åriges mobilvaner er sammenholdt med deres trivsel, og undersøgelsen viser en statistisk sammenhæng mellem et højt forbrug af mobilen og oplevelsen af stress og koncentrationsbesvær.

"Det er en refleks"

I den 17-årige gymnasieelev Benedikte Sofie Martinussens verden kommer man ganske enkelt bagud, hvis man ikke jævnligt tjekker sin smartphone.

- Det er en refleks. Man trækker bare sin smartphone op med det samme, fordi det er behageligt at følge med i tingene, siger hun til DR Nyheder.

Ifølge undersøgelsen har tre ud af fire gymnasieelever svært ved andre ting, fordi de har indstillet mobilen til at give besked om sms'er og beskeder på Facebook.

Ingen koncentrationsevne overhovedet

Cand.public. Søren Hebsgaard, som har lavet undersøgelsen, er ikke i tvivl om, at de unges brug af smartphonen har nået et niveau, hvor de negative konsekvenser overskygger de positive.

- Når de unge bruger deres smartphone så meget, betyder det, at de bliver stressede. Rigtig mange af dem bliver også så dårlige til at koncentrere sig, at de faktisk slet ikke kan koncentrere sig, selvom de prøver, siger Søren Hebsgaard.

Tre ud af fire svarer ifølge undersøgelsen på sms'er i samme øjeblik, de tikker ind, eller inden for fem minutter.

Og hver tredje synes, det er "dårlig stil", hvis de først får svar tilbage på en sms efter mere end fem minutter.

Tjekkes på alle tidspunkter

17-årige Benedikte Sofie Martinussens tøver ikke med at erkende, at smartphonen fylder enormt meget i hendes liv.

- Hvis jeg har et lille, roligt øjeblik, går jeg ind og tjekker, siger hun.

Og mon ikke der findes andre end teenagere, der bliver distraherede af deres smartphone…

FacebookTwitter