Unge fortæller om overgreb i LGBT+-miljøet: Svært at kende grænser i et grænsesøgende miljø

Flere homoseksuelle mænd bliver udsat for seksuelle overgreb sammenlignet med heteroseksuelle mænd, viser undersøgelse.

Mikkel er i dag 31 år. Da han var 18 år, blev han udsat for et drug-rape. Et drug-rape er et overgreb, hvor nogen har puttet sløvende midler i offerets drink med det formål at have sex med personen. (Foto: © Balthazar Hertel)

Da Mikkel Radicke var 18 år gammel flyttede han til København. Han er homoseksuel og havde på det tidspunkt en mandlig kæreste, da han en aften tog i byen med en ven.

Det, der skulle have været en stille og rolig aften, endte med at blive et mareridt.

Han fik hukommelsestab, og tidligt om morgenen vågnede han på et s-tog med smerter i underlivet.

Hans ven, som var med i byen, har fortalt til Mikkel, at han efterlod ham med to mænd.

Mikkel Radicke er i dag overbevist om, at der var puttet sløvende stoffer i hans drink. Det fortæller han i dokumentaren 'Uden samtykke'.

Her konkluderer han selv, at han er blevet udsat for et såkaldt drug-rape.

- Hvis du kommer ind i et miljø, hvor normen er at overskride hinandens grænser, fordi det er det, der forventes af dig, fordi miljøet er så hyperseksualiseret, så kræver det bare noget at stikke sin finger op af jorden og sige, hvad fuck er det vi har gang i, siger Mikkel i afsnittet, som kan ses her.

I dokumentaren 'Uden samtykke' fortæller LGBT+-personer om lignende tilfælde med seksuelle overgreb i homomiljøet.

LGBT+ Danmark ønsker nu at gøre op med den kultur, som fører til overgreb. På deres hjemmeside skriver de følgende:

- Mange unge LGBT+ personer har ikke jævnaldrende LGBT+ personer at spejle sig i, og mange begiver sig derfor ud på datingscenen og i nattelivet på egen hånd, og i nogle tilfælde uden at omverdenen ved det. Det forhøjer risikoen for at havne i utrygge møder, hvor samtykke til samleje ikke indhentes, eller hvor magtforholdet er for ulige.

Ifølge Camilla Møhring, der er metoo-forsker ved Aarhus Universitet og lektor på Institut for Kommunikation og Kultur, kan LGBT+-miljøet være præget af et legende og afsøgende seksuelt miljø, og det kan være med til at øge andelen af seksuelle overgreb i miljøet, fordi det kan være svært at finde ud af, hvor ens grænser er, når man er blevet lukket ind i det her miljø.

I en ny dokumentarserie på DRTV møder man en række unge personer, som fortæller deres personlige historier om seksuelle overgreb i LGBT+-miljøet.

- De medvirkende i dokumentaren beskriver et seksualiserende miljø, men også et legende og afsøgende miljø, fordi man mødes om en seksualitet, som man ikke har mulighed for at afprøve andre steder, siger Camilla Møhring.

De medvirkende kalder selv miljøet for hyperseksualiseret, og ifølge Camilla Møhring kan det være svært at kende grænserne, når man er ny i et minoritetsmiljø.

- Som heteroseksuel er man i den luksussituation, at alle rum er designet til en og ens seksualitet, siger hun.

Forbedret seksualundervisning

Også hos LGBT+ Danmark er man bekymret for tendenserne med overgreb indenfor miljøet.

- Hvis man kigger på projekt sexus (en befolkningsundersøgelse lavet af Statens Serum Institut og Aalborg Universitet, red), så kan man se, at der er en betydelig større andel af homoseksuelle, som har været udsat for overgreb.

- 1,2 procent af heteroseksuelle mænd har været udsat for et seksuelt overgreb, mens 8,2 procent af homoseksuelle mænd har været udsat for et seksuelt overgreb, siger Ask Ulrich Petersen, som er forperson for LGBT+ Danmark.

Mikkel Radicke, som vi møder i dokumentaren, er utilfreds med den seksualundervisning, som han selv har haft.

- Den seksualundervisning, der er, er fokuseret på heterosex, siger han i dokumentaren.

En af de ting, Ask Ulrich Petersen peger på som en del af løsningen, er også en mere mangfoldig seksualundervisning.

- Vi skal i gang med at udvikle seksualundervisning til både børn og voksne. For det er også voksne mennesker, som ikke har fået den læring, de har brug for, for at komme trygt ind i det her miljø, siger han.

Kristian Elklit Kristensen er frivillig hos sexekspressen, som tager ud på skoler og underviser i seksualundervisning. (Foto: © (privatfoto))

Kristian Elklit Kristensen er selv panseksuel og er frivillig hos sexekspressen, som er en forening, der tager ud til skoler og underviser i seksualundervisning.

- Vi arbejder med at undervise i samtykke, fordi det er noget af det vigtigste for at undgå overgreb.

Han mener selv, at det er vigtigt for alle at kunne spejle sig i seksualundervisningen, så den ikke kun taler til normen.

- Hvis man kun taler om voldtægt af cis-mænd og -kvinder, så vil andre, der ikke har cis-heteroseksuel sex måske få en forestilling om, at overgreb ikke kan ske for dem.

Gatekeepere i miljøet

Tidligere barejer af homo-baren Cosy Camilla Lantz fortæller også om, at der i LGBT+-miljøet er nogle såkaldte gatekeepers. Det er nogle ældre, ofte mænd, som har været i miljøet længe og kender det godt.

- Homomiljøet har altid været lidt sin egen by i byen, så det var meget tydeligt, når der kom nye til. Derfor kunne unge også nemt udnyttes seksuelt af de ældre, siger hun.

Hun har selv været vidne til, at de nytilkomne unge i miljøet blev opsamlet af de såkaldte gatekeepers i LGBT+-miljøet på baren Cosy.

- Der har været nogle, som har set det som en magt at erobre de her meget unge nytilkomne, særligt i 90'erne og 00'erne, siger Camillla Lantz.

Camilla Møhring, som har forsket i metoo, ser både de såkaldte Gatekeepers som en fordel, men også som en udfordring i miljøet.

- De har ofte den fordel, at de gerne vil hjælpe nye med at finde en plads i miljøet. Men hvis det bliver udnyttet, så kan man hurtigt føle sig ekskluderet.

Men hun peger også på, at en af løsningerne er bedre information og undervisning.

- Der er altid eksperimenter med seksualitet i hele samfundet. Det handler om at få taget de her samtaler, og få forståelse for, at man som ung er i en mere sårbar situation, siger Camilla Møhring.