Unge fra ghettoen: Clement er den sejeste

Kulturel dannelse skal få unge til at fravælge kriminalitet

Kulturfrontløberne er et projekt, der vil introducere unge i ghettoen for kunst og kultur. (Foto: Hashim Mahmoud)

- Han står der i tv-studiet, og han har kun sokker på. Han er ikke for børn, mand!

Beundringen lyser ud af de unge, som en eftermiddag i juni 2017 overværer optagelsen til Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard som vært.

- Han er meget skarp. Han ved altid, hvordan han skal argumentere for sine holdninger. Alle i ghettoen kan godt lide Clement!

De unge, som ser Clement som en helt, kommer allesammen fra Bispehaven - et udsat boligområde ved Århus.

- Clement gør lige, hvad han har lyst til, han er den sejeste! Han skal lige have et kram bagefter.

De er en del af et projekt, der hedder Kulturfrontløberne, der skal give unge i Bispehaven et alternativ til kriminaliteten og banderne.

De unge drenge fra Bispehaven gav DR-Byen og Clement et visit. De er vilde med TV-værten. Foto Hashim Mahamoud (Foto: Hashim Mahmoud)

For meget fokus på hip hop

Mahmoud Halimah, der er Kulturfrontløbernes talsmand, vil præsentere de unge for kunst og kultur.

Han mener, at der er for meget fokus på hiphopmusik i integrationsarbejdet i socialt udsatte boligområder.

- Vi er rigtig gode til hiphopmusikken herude, mens vi har misset en masse andet. Jeg vil prøve noget med de unge i Bispehaven, der er anderledes end det, de er vant til. Vi skal ud til resten af byen og være med en del af samfundet fremfor kun at være os selv, siger Mahmoud Halimah til P1 Dokumentar.

Bliver klædt på som medborgere

Halimah har en drøm om, at de unge kulturfrontløbere på et tidspunkt kommer til at skrive kronikker og lave deres egne kunst- og filmprojekter, men lige nu er fokus først og fremmest på at tage dem med på kunstudstillinger, i teatret, til debatarrangementer - og besøg hos Debatten på DR2.

En af de unge, der er med i Kulturfrontløberne, er Hashim.

Vi møder ham i Kulturfrontløbernes lokale i Bispehaven, i et kælderrum under et af højhusene.

I et hjørne af lokalet står tre sofaer rundt om et sofabord, hvor de unge mødes et par gange om ugen.

Hashim har travlt med gymnasiet og bruger en del af sin fritid her.

- Bare det, at man kan få lidt frisk luft fra det her område, det er i sig selv med til at klæde mig på. Altså til at trives i samfundet og være en god medborger, som klæder mig på til at komme ud på arbejdsmarkedet og snakke med folk, siger Hashim til P1 Dokumentar.

Vil ikke ende som en dum perker

I et lokale ved siden af Kulturfrontløberne holder andre af de unge fra Bispehaven til. Her ligger Rapakademiet, et kommunalt støttet projekt, hvor man hjælper unge fra Århus V med at lave hiphopmusik.

I en sofa sidder Omar, Basil og Mahmoud på 16 år. De er glade for, at de har et sted, de kan komme og lave musik:

- At komme her er den eneste grund til, at jeg overhovedet kan lide min hverdag. Os, der bor i Gjellerup, Brabrand og Bispehaven, vi har en meget dårlig omgangskreds, så på den måde ‘spilder’ vi vores tid hernede i studiet for ikke at gå de forkerte veje, siger en af de unge.

En af de andre unge falder ind.

- Jeg vil ikke ende som en dum perker, som en ‘sjakal’, der står under blokken og ryger hash og begår kriminalitet. Derfor har jeg valgt musikkens vej. Nogle siger, at musikken kan få en til at ryge hash, men sådan er det på ingen måde. Det kan kun gå i den retning, hvis man selv vælger det, siger han.

Hassan, der er i 20’erne, er kommet forbi for at hilse på drengene i rapstudiet.

Han er lige kommet ud af fængslet efter en dom på 4 år.

Han er vokset op i Bispehaven og har, siden han var teenager, været en del af bandemiljøet i Århus V.

Han vil gerne være anonym, så Hassan er ikke hans rigtige navn. Han mener, at hiphopmiljøet er et godt alternativ til bandemiljøet.

Musikken bliver brugt til at sætte ord på svære ting.

- Drengene sidder jo ikke hernede og snakker sammen om, ‘hvor er det egentlig ‘øv’ at bo en ghetto’ og hvor fucked up ens barndom har været. Den eneste måde at komme ud med det på er ved at lave rapmusik, siger Hassan til P1 Dokumentar.

Projekter såsom Kulturfrontløberne og Rapakademiet afholder de unge århusianere fra at spilde deres tid på gaderne. Foto: Hashim Mahamoud (Foto: Hashim Mahmoud)

Hassan blev tiltrukket af bandemiljøet fra han var helt ung. Da han var 10 år gammel, rendte han i hælene på de ældre drenge, lige meget hvad der foregik.

- De sagde til mig: ‘Skrid herfra’. Og så gik jeg lige rundt om gadehjørnet og holdt øje med, hvad der skete.

Det var spændende, men det var det, der ødelagde mig samtidig, siger Hassan.

Hassan dumpede i folkeskolen og fik aldrig taget sin 9. klasses eksamen. Og fra han var 15 år gammel, var der kun en vej.

- Jeg vidste, jeg ville ryge i fængsel og blive kriminel. Der var ikke nogen til at vejlede mig og sige: ‘Det her er ikke godt, det her skal du ikke gøre’, siger Hassan.

Han ved ikke, om det ville have forhindret ham i at blive en del af bandemiljøet, hvis han havde haft nogle andre forbilleder.

Men han ville ønske, at der var nogen, der havde forsøgt at hive ham væk fra gaden, da han var ung.

- Min nevø rapper selv herude, og når jeg hører hans musik, så rører det mig. For han har jo set mig og begge sine storebrødre vokse op og ødelægge deres liv. Den ene storebror har lige siddet inde for drab. Og hvis der er ikke nogen, der tager hånd om ham, så havner han samme sted, siger Hassan.

Har aldrig været på cafe

I oktober var Kulturfrontløberne med til at arrangere en fest i Bispehaven, og nu er de i gang med at forberede en udstilling til december.

Talsmanden Halimah fortæller, at både teater, kunst, cafeer - det hele er nyt for dem.

- Nogle af de her drenge har aldrig været på cafe før og heller aldrig i teatret. Det har givet en forvirret reaktion hos dem, for det er en helt ny måde at se Danmark og sig selv på. Men jeg synes, det har virket fint, siger Halimah.

Yahya Abdifatha er glad for at have været med i projektet.

- Vi har lært en masse. I dag har vi f.eks. været på teaterbesøg. Det er det, hele projektet går ud på. At vi prøver ting, som vi ellers ikke ville have gjort, siger Yahya til P1 Dokumentar.

Facebook
Twitter