Unge gaderøvere er blevet mere rå

De seneste to år er antallet af gaderøverier især i København steget med 35 procent. Det svarer i snit til 12 anmeldte røverier hver dag.

Der sker 35 procent flere gaderøverrier i dag i forhold til 2007. Det er især slemt i København. (Foto: © Johannes Reimer, DR)

I øjeblikket bliver der anmeldt 12 gaderøverier i gennemsnit hver dag, langt de fleste i København.

- Det er meget ofte helt unge mennesker, også unge under den kriminelle lavalder, der laver den slags røverier, siger efterforskningsleder på Station Amager, Tommy Keil til DR Nyheder.

Han forklarer, at der mange gange er tale om en hel flok unge, som kommer og overfalder den forurettede enten verbalt, med trusler, med kniv eller pistol. Offeret bliver truet til at aflevere dankort, pinkode, mobiltelefoner, dyrt mærketøj og andre værdier.

Politiet erkender problemet

Ifølge den nytiltrådte chefpolitiinspektør Jørn Aabye, har politiet erkendt problemet og vil i den kommende tid prioritere området højere end tidligere.

- De typiske gerningsmænd er unge mennesker både over og under 18 år af både dansk og anden etnisk herkomst. Der virker til at være sket en forråelse, især over for andre unge, siger han.

Langt de fleste gaderøverier går ud over småhandlende og tilfældige, især unge på gaden. Fænomenet er mest udbredt i København, og det er også her stigningen er markant. I følge Rigspolitiets statistik er stigningen på 35 procent i forhold til 2007.

Tager selv

- Der er åbenbart stigende tendens til, at man tager tingene frem for at liste sig til dem, siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd Anna Karina Nickelsen.

- De unge har flere værdifulde ting på sig. Og den slags prestigeobjekter er især genstand for gaderøverier, siger Anna Karina Nickelsen til avisen metroXpress.

Fredeligst på Bornholm

Statistisk set behøver man næppe kigge sig over skulderen på Bornholm. Her blev kun anmeldt fire røverier hele sidste år.

Ifølge Rigspolitiets statistik steg antallet af anmeldte røverier fra 2.982 i 2007 over 3.397 i 2008 til 4.020 i 2009.