- Unge har krav på at vide om de uddanner sig til ledighed

Det siger AC, der mener, at regeringen bør koordinere uddannelsesudbuddet i stedet for at lade det være op til universiteterne at bestemme, hvor mange pladser der skal være.

Niels Lykke Jensen, chef for chef for politisk-økonomisk analyse i AC, mener, at regeringen skal gøre noget for at hjælpe de unge med at vælge uddannelse. (© AC)

Unge risikerer at få sig en slem skuffelse, hvis de tror, at en akademisk uddannelse alene er garantien for et job.

Derfor skal de se sig godt for, inden de vælger uddannelse - og de har også krav på hjælp.

Det siger Niels Lykke Jensen, der er chef for politisk-økonomisk analyse i Akademikernes Centralorganisation.

- Universiteterne bliver presset til at optage så mange studerende som muligt, uden at fortælle noget om jobmulighederne. Men lige som vi kan se varedeklarationen, når vi køber en vare i supermarkedet, bør de unge også få en reel vejledning om, hvorvidt de uddanner sig til job eller arbejdsløshed, siger Niels Lykke Jensen.

Der skal spares på "kolde hænder"

Ledigheden blandt nyuddannede akademikere er eksploderet siden midten af 2008, hvor den lå på lige omkring 5 procent for dimmitender 1-2 år efter endt uddannelse. I dag ligger det tal på 15 procent.

For djøf'erne, der især ansættes i den offentlige administration, er der især sket en kraftig stigning i dimmitend-ledigheden.

- Det vælter ud med unge med en forvaltningsuddannelse, samtidig med at det offentlige varsler store besparelser på de såkaldte "kolde hænder", siger Niels Lykke Jensen og påpeger, at også kommunikationsuddannede efterhånden begynder at fylde godt i ledighedsstatistikken, fordi der simpelthen uddannes for mange.

Krav på ordentlig rådgivning

Niels Lykke Jensen mener ikke, at de unge skal holde op med at vælge uddannelse med hjertet, men han ville ønske, at samfundet tog et større ansvar for, at alt for mange unge ikke uddanner sig til arbejdsløshedskøen.

Han foreslår, at regeringen nedsætter et koordineringsudvalg, der kan holde uddannelsesudbuddet op mod afsætningsmulighederne i den anden ende.

- Unge med akademiske forældre kan måske få hjælp hjemmefra til at vælge efter de gode prognoser. Men mange førstegenerations-akademikere risikerer til gengæld at blive slemt skuffede, hvis ikke uddannelsesinstitutionerne bliver bedre til at rådgive, siger Niels Lykke Jensen.

Statistikken taler klart

På et år er andelen af ledige blandt helt nyuddannede akademikere steget fra 26 procent til 31,5 procent.

At det offentlige har sat hælene i, ses tydeligt på djøf'ernes statistik. Fra juli sidste år til juli i år er den steget fra 28,3 procent til 36,3 procent.

Magistrene har oplevet et svagt fald fra 28,1 procent til 27,6 procent, mens ingeniørerne er steget fra 26,4 procent til 32,9 procent.

FacebookTwitter