Hjælp mod eksamensangst kan komme i pilleform. De fås på recept hos lægen, hedder betablokkere og sænker dit blodtryk.
Lige nu er det eksamenstid - og især i månederne maj og juni stiger salget.
Men som det ser ud i dag, kan pillerne kun udskrives i store pakker. Og det er der ingen grund til, mener flere læger. For pillerne er ikke ufarlige.
Jo flere piller, der flyder rundt i vores samfund, jo større risiko for misbrug. Pludselig ender de i fingrene på klassekammeraten, lyder det fra Bolette Friderichsen, der er næstformand i de praktiserende lægers organisation, Dansk Selskab for Almen Medicin.
- Vi risikerer, at pillerne bliver givet til andre end dem, der oprindeligt fik recepten, siger hun.
En anden risiko er forgiftninger. Siden 2013 har Giftlinjen på Bispebjerg Hospital registreret mere end 1.300 henvendelser om forgiftninger med de to mest brugte betablokkere, nemlig propranolol og metoprolol.
Det tal rummer både henvendelser fra privatpersoner, der har ringet direkte til Giftlinjen med brug for akut hjælp efter indtag af for mange piller, men også henvendelser fra andre læger.
Nogle handler om milde forgiftninger, andre er dødelige forgiftninger, forklarer Søren Bøgevig, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og tilknyttet Giftlinjen.
Man kan ikke slå fast, at det netop er pillerne udskrevet mod eksamensangst, der fører til forgiftninger, siger Søren Bøgevig. Men det vil være oplagt at lave pakker med betablokkere i mindre størrelser, mener han.
- Det er et problem, at der bliver udskrevet så mange piller ad gangen mod eksamensnervøsitet, når pillerne i virkeligheden kun skal bruges til én eller to eksaminer, siger han.
Ved en forgiftning falder blodtrykket. Og hvis man har taget mange piller, mister hjertet sin evne til at trække sig sammen. I grelle tilfælde kan din krop ikke længere pumpe blodet rundt i kroppen.
Salget stiger i eksamensmåneder
Som det ser ud i dag, findes den mest brugte betablokker, nemlig propranolol, kun i pakker med enten 100 eller 250 tabletter, fordi de oftest gives til personer med for højt blodtryk eller migræne. Og de patienter vil ofte skulle tage pillerne dagligt.
Søren Bøgevig og Bolette Friderichsen understreger, at en del praktiserende læger har taget hånd om problemet ved for eksempel at udlevere få piller ad gangen til personer, der lider af eksamensangst.
De tilfælde indgår dog ikke i Sundhedsdatastyrelsens statistik over antallet af personer med recept. Derfor kan man heller ikke sige noget om, hvor ofte det sker.
Gennem vores research er vi dog stødt på studerende, der stadigvæk får medicinen udskrevet i store pakninger. I alt fik mere end 3.200 personer i alderen 18-24 år recept betablokkere i 2019, viser seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Vi kan ikke se på styrelsens tal, hvem der har fået det for hvad. Eksperter peger på, at de fleste i den unge målgruppe får betablokkere mod migræne.
Andre tal viser, at salget af betablokkere steg i eksamensmånederne i 2017, 2018 og 2019. I 2019 fik cirka 330 flere 15-24-årige recept på betablokkere i eksamensmånederne maj og juni, hvis man sammenligner med gennemsnittet for antallet af recepter for aldersgruppen i resten af året.
- Nogle unge tager uden tvivl pillerne mod præstationsangst, siger Lars Bjerrum, der er praktiserende læge, har speciale i lægemidler og er professor på Københavns Universitet.
Dødelige forgiftninger
De forgiftninger med betablokkere, som Giftlinjen hvert år ser, rammer personer i alle aldre. Men Giftlinjen fortæller, at de ser forgiftninger blandt unge særligt med medicintypen propranolol, som er den type, der udskrives til eksamensangst. Nogle af de forgiftninger er alvorlige. For eksempel er der hvert år patienter i alderen 14-30 år, der har taget mellem 120 og 249 piller ad gangen. Og det kan altså være dødeligt.
Nogle få forgiftninger sker, fordi folk eksperimenterer med pillerne.
- Andre tilfælde er råb om hjælp, siger Søren Bøgevig.
Samtidig gør de store pakker det muligt for studerende at gøre betablokkere til en vane, mener Lars Bjerrum.
- Hvis du har fået 100 piller, risikerer du at komme til at tage dem i andre situationer, som du ikke har talt med lægen om. Du sætter måske tærsklen ned og bruger dem til et middagsselskab. Og så er man på vej over i noget, der ligner misbrug, siger han.
DR har spurgt Lægemiddelstyrelsen, om det er muligt at lave pakkerne mindre. Her oplyser man, at styrelsen ikke kan bestemme, hvor store pakninger medicinalfirmaerne skal markedsføre. Og eftersom betablokkere er beregnet til blandt andet hjertepatienter, er præperatet kun godkendt i store pakker.
Artiklen er opdateret med uddybende kommentar fra Lægemiddelstyrelsen.