Unge læger babysitter udenlandske læger

Unge læger er frustrerede over at holde hånden over udenlandske læger. I flere tilfælde mener de, at de udenlandske læger er direkte livsfarlige.

DR Nyheder sætter fokus på de farlige, udenlandske læger (© colourbox)

I de seneste uger har DR Nyheder sat fokus på læger fra tredjelande, der i flere tilfælde ikke har haft den nødvendige viden og kunnen til at behandle patienter.

Det har nu fået flere unge læger til at henvende sig til DR Nyheder. De er frustrerede over, at skulle have ansvaret for udenlandske læger, der i deres øjne slet ikke burde behandle patienter.

Kan ikke det basale

En af de frustrerede læger er Peter. Han har tidligere været tillidsmand for yngre læger på et hospital i Danmark - derfor gik han også til ledelsen, da en kvindelig, udenlandsk læge begyndte på afdelingen:

- Hun kunne ikke analysere basale blodprøver. Hun vidste for eksempel ikke hvad et almindeligt blodsukker var. Hun kunne ikke analysere et hjertekardiogram og formåede heller ikke at lave basale lægelige undersøgelser, fortæller Peter

Peter er ikke eneste, der har haft sådan en oplevelse med en udenlandsk læge. En anden ung læge skriver således til DR Nyheder om en udenlandsk læge fra Mellemøsten:

- Selv om lægen har været prøveansat i over et år, kan han ikke helt elementære praktiske ting som at reagere, når en patient får hjertestop. Ledelsen har ikke villet fyret ham, selv om alle de yngre læger på afdelingen har meldt ud, at vi ikke vil supervisere ham længere, fordi vi ikke kan stå inde for patienternes sikkerhed. Større åbenhed i sundhedsvæsenetOg netop med patienternes sikkerhed for øje, kræver formanden for Danske Patienter nu mere åbenhed i det danske sundhedsvæsen:

- Når der er læger, der ikke gør det godt nok, så skal vi sikre, at det kommer frem i lyset og at vi får en åbenhed om det, hvor vi lærer af erfaringerne, så vi sikrer, at det ikke går ud over patienter, siger Morten Freil.

Tør ikke stå frem

Men åbenheden kommer formanden for Danske Patienter til at kigge langt efter. De unge læger, som Peter, tør nemlig ikke stå frem. De frygter, at hvis de kritiserer sundhedssystemet internt, vil det få konsekvenser for deres jobmuligheder i fremtiden.

Det vil formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, have gjort noget ved:

- Skriv om de konkrete sager og send dem til mig, så skal jeg tage mig af det. Man skal ikke dække over udygtighed. Kvaliteten skal være i orden.

Peter er et opdigtet navn. Hans rigtige navn er kendt af redaktionen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk