Unge mennesker fristes af bandelivet

I de områder, hvor banderne holder til, er flere forældre bekymret for deres børn.

Når banderne holder til ude foran hoveddøren, er det nemmere for unge mennesker at blive en del af det kriminelle miljø, lyder det fra flere eksperter. (© DR)

Sørens 21-årige søn er venner med bandemedlemmerne i kvarteret. Men han er ikke selv bandemedlem. I hvert fald ikke endnu.

- Det har bekymret mig meget, om det skulle komme dertil, og derfor gør jeg alt, hvad jeg kan for at aflæse ham og spørge ind til det, siger Søren til DR Nyheder.

Han ønsker ikke at få sit navn frem i medierne af hensyn til sin søns sikkerhed.

Familien bor i Gladsaxe Kommune, hvor banden Værebros Hårde Kerne holder til. Og netop fordi banden holder til i kvarteret, kender Sørens 21-årige søn flere af bandemedlemmerne fra skolen eller fra fodbold.

- Det er jo svært at sige nej til at være sammen med sine venner. Og det er jo derfor nemt og indbydende at få de forkerte venner, siger han.

Frygt for skud

I januar blev en af sønnens bekendte skudt og dræbt i Høje Gladsaxe. Det var den 19-årige Jonathan Taboryski, der ligesom Sørens søn havde venner i banden.

- Det kunne jo ligeså godt ske for min søn. Og det er det, jeg er allermest bekymret for, siger Søren.

Det er ikke kun Sørens 21-årige søn, der er fristet af bandelivet, fordi bandemedlemmerne holder til ude foran hoveddøren. En rapport fra Det Kriminalpræventive råd kortlagde i juni, hvem der er i risikogruppen for at blive bandemedlemmer.

- En af risikogrupperne er de unge drenge, der er knyttet til et geografisk område (boligområde, kvarter eller bydel) og kender typisk hinanden fra opvækst samme sted, lød det i rapporten.

- Området har sammen med andre faktorer en betydning og kan være en risiko for nogle unge i de her områder. Når unge i udsatte livssituationer færdes i området, kan de komme i kontakt med banderelaterede personer, siger Henriette Nobili Christiansen fra Det Kriminalpræventive Råd.

Politi: Forældre skal være opmærksomme

Sådan lyder det også fra både politi og kommune.

- Det er klart, at hvis man vokser op i et område, hvor der er mange bandemedlemmer, er risikoen for påvirkning større, fordi man går op og ned af dem og måske også går i skole med dem, siger chef for Det Nationale Efterforskningscenter, NEC, Michael Ask.

Derfor er det vigtigt, at forældre er opmærksomme på den risiko, mener han.

- Forældrene skal være opmærksomme på, hvad deres store børn går og laver og fortælle dem, hvilke miljøer de skal holde sig fra, forklarer han.

Samme melding kommer fra SSP-medarbejder Helle Damgaard fra Gladsaxe Kommune.

- Hvis man bor i et boligområde, hvor der er en bande, der fylder, så fylder den også i børnenes optik. Og derfor kan de synes, det er interessant, siger hun.

Også et problem i provinsen

Og det er ikke kun i Gladsaxe og de storkøbenhavnske byer, at unge mennesker fristes af bandelivet i deres kvarter. Hos Syd- og Sønderjyllands Politi har man set eksempler på, at unge mennesker er blevet draget ind i rocker- og bandemiljøet, fordi rockerne har slået sig ned i visse byer.

- Jo mere synligt rocker- og bandemiljøet er, jo større risiko er der for, at unge mennesker finder interesse for det, siger Lars Bramhøj fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Han kan godt forstå, at forældre er nervøse for deres børn i de områder.

- Som forældre ønsker vi jo altid det bedste for vores børn, og jeg kan godt forstå, at nogen bliver bekymret for, om interessen for det kriminelle mijø opstår, når rockerne kommer tæt på, siger han.

Søren er et opdigtet navn, men redaktionen er bekendt med Sørens identitet.

Dr.dk sætter i denne uge fokus på, hvordan det påvirker borgerne i de områder, hvor banderne og rockerne bor. Hvis du har oplevet noget, du gerne vil fortælle om, er du meget velkommen til at skrive til os på bander@dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk