Unge om faldende aborttal: Vi har altså sex

Færre unge får en abort i dag end for fem år siden. Elever er uenige om, hvorvidt øget brug af kondom er forklaringen. Sex er i hvert fald ikke gået af mode.

Anne Sofie Hessel Paulsen (tv), Patricia Birkehøj List og Stephanie Cruz Riis (th) mener ikke unge dyrker mindre sex nu end tidligere. Til gengæld tror de flere bruger kondom. (Foto: Kresten Morten Munksgaard © DR)

- Det er i hvert fald ikke mindre sex.

Sådan lyder reaktionen fra veninderne Stephanie Cruz Riis, Patricia Birkehøj List og Anne Sofie Hesse Paulsen, da de bliver spurgt om, hvad de tror er årsagen til, at unge kvinder mellem 15 og 19 år får færre aborter.

De går til daglig i 2. g på Ørestad Gymnasium, som dr.dk har besøgt i frokostpausen for at få nogle unges egen forklaring på faldet i antallet af aborter.

Faldet er nemlig i realiteten et udtryk for færre gravide, og det har fået eksperterne til at undre sig. Buddene går lige fra, at de unges sædkvalitet er blevet ringere, over at flere bruger kondom til, at de dyrker mindre sex.

Dyrker mere sex

Sidstnævnte bud vinder ikke genhør hos de unge. Heller ikke hos Jasmin, Celine, Sara og Fatima, der alle er 16 år. Pigerne ønsker ikke at få deres efternavn med, men dr.dk kender deres fuldes navne.

- Jeg tror faktisk, folk dyrker mere sex nu end tidligere. Også når man tænker på dem, der er yngre end os, siger Celine.

Pigerne har dog også svært ved at genkende, at de unge tænker meget over at bruge kondom.

- Drengene er nok ikke så vilde med det, og sex handler jo om at tilfredsstille begge parter, så jeg tror ikke, det er noget, folk er så gode til at tænke over, som de burde være, siger Jasmin.

Større fokus på undervisning

Både hun og veninderne er dog enige om, at der har været meget fokus på seksualundervisning og brugen af kondom op gennem deres folkeskoletid, før de kom i gymnasiet.

- Jeg tror slet ikke sex er så tabu nu, som det var i 90'erne eller da vores forældre var unge. Vi snakker meget om det både med vores lærere og forældre, så på den måde er der mere fokus, siger Sara.

Alle har kondomer med

Tilbage hos Stephanie, Patricia og Anne Sofie vinder forklaringen om, at flere unge bruger kondom nu end tidligere mere indpas.

- Alle drenge har kondomer med sig, når de går i byen, og der er også mange piger, der har dem med for en sikkerheds skyld. Det er slet ikke pinligt at have kondomer med, og det, tror jeg, betyder noget i forhold til om man bruger dem, siger Patricia.

Mere sex-undervisning

Pigerne er enige om, at der har været meget seksualundervisning i folkeskolen, men de har kun haft lidt i gymnasiet.

- Der måtte godt være mere, når man bliver ældre. Det er fint nok, man lærer børn i 4. klasse om det, men det er jo, når man bliver ældre, det er mest aktuelt, siger Anne Sofie.

Ifølge en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen lavede i 2013, bruger hver anden ung kondom, når de er sammen med en ny sexpartner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk