Unge opfatter hjernedoping som vitaminpiller

Noget tyder på at ritalin og andre stoffer, der kan optimere raske menneskers præstationer på job og studier, betragtes af unge som ufarlige.

Noget tyder på at ritalin og andre stoffer, der kan optimere raske menneskers præstationer på job og studier, betragtes af unge som ufarlige. Den sammenhæng undersøger nu ph.d. ved Det sundhedsfaglige fakultet på Københavns Universitet, Margit Anne Petersen.

Vurderingen kommer efter, at DR2-programmet "På den 2. side" søndag aften satte fokus på raske menneskers brug af intellektuelt præstationsfremmende stoffer - også kaldet hjernedoping.

Kan yde mere

I programmet fortæller en anonym karrieremand om sit forbrug af Ritalin.

- Pillerne gør, at jeg kan yde 10-15 procent mere end normalt, fortæller manden, som har job i grænsefladen mellem forsknings- og konsulentbranchen og ofte arbejder 55 timer om ugen.

- Jeg tager pillerne i spidsbelastede perioder, hvor de skaber klarsyn og hjælper mig med at få overblik, fortæller han til DR2.

Margit Anne Petersen, som er antropolog, er i færd med at lave en undersøgelse af, hvad det er, der får unge til at tage Ritalin. Medikament er beregnet til behandling af ADHD, men som anvendes ulovligt og i stigende grad af raske, som mener, at det virker opkvikkende og koncentrationsfremmende.

Forbrug steget markant

Tidligere undersøgelser på feltet har vist, at en del danske studerende tager receptpligtige piller som Ritalin og betablokkere op til eksamen. Det kan være et led i en generel holdningsændring til medicin. Inden for de sidste ti år er unges forbrug af hovedpinepiller steget.

- Undersøgelser viser, at unge tager flere smertestillende piller uden at have flere symptomer, og det tyder derfor på at unges forhold til medicin er under forandring. Vi ser ikke kun disse forandringer i forhold til hovedpinepiller, men også i brugen af ritalin, fortæller Margit Anne Petersen.

Får piller af venner

Antropolog Margit Anne Petersen undersøger i sin ph.d., hvorvidt de unge overhovedet ser det som medicinbrug eller måske på lige fod med det at spise vitaminpiller eller andre former for kosttilskud.

Manden, som medvirker i "På den 2. side", får sine ritalin-piller fra venner i sit netværk, der har diagnosen ADHD.

Det passer ifølge antropolog Margit Anne Petersen godt med hendes formodning om, at Ritalin er let tilgængeligt i de unges egne netværk. Cirka 35.000 danskere får Ritalin udskrevet af deres læge.

Facebook
Twitter