Unge på Nørrebro vil stoppe ballade

- Vi unge vil stoppe med optøjerne. Sådan lyder løftet i et åbent brev fra en gruppe, der kalder sig Drengene fra Indre Nørrebro, skriver Politiken. Balladen er da også ved at klinge af.

Der var mindre uro i nat end de foregående nætter. På Frederiksberg i København blev en molotowcocktail dog smidt mod en varebil. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

"Nu har vi unge både set og læst en hel masse forskellige forklaringer fra politikere, eksperter og andre folk, som ikke har noget som helst at gøre med os unge! "

Sådan skriver en gruppe, der kalder sig Drengene fra Indre Nørrebro, i dag i et åbent brev i Politiken. Efter en uge med ildspåsættelser af biler, skoler, containere og institutioner står nogle af de unge fra Indre Nørrebro for første gang frem og fortæller om årsagerne til uroen.

De er tilsyneladende trætte af eksperter, der tolker på, hvorfor urolighederne begyndte, og hvorfor de spredte sig.

Lover at stoppe

"I bund og grund handler urolighederne om måden, vi bliver mødt af politiet på, som både er brutale, racistiske og fuldstændigt uacceptabelt krænkende", skriver de.

To unge fra Nørrebro mødte allerede i fredags op hos Københavns politidirektør for at snakke med hende om det, der har skabt den store vrede.

De fortalte politidirektør Hanne Bech Hansen, at de føler sig krænket, fordi de bliver kropsvisiteret flere gange om dagen, bare fordi de går på gaden. Og ind imellem skal de smide tøjet midt på gaden, fordi en politibetjent skal kigge, hvad de gemmer i underbukserne.

Her var svaret helt klart fra politidirektøren:

- Det er der ingen mennesker, der skal finde sig i - at smide tøjet på åben gade. Man skal inden døre. Det rigtige er at komme ind på stationen eller som minimum ind i en opgang, så man ikke står midt på gaden med det, siger Hanne Bech Hansen til Radioavisen.

Ifølge de unge, så var den helt konkrete anledning til urolighederne sidste weekend politiets brutale behandling af en ældre mand fra Nørrebro.

De slutter brevet med at love at de nu stopper optøjerne - med håb om at få respekt fra politiet og medierne i fremtiden, som de skriver.

Stille nat

Og budskabet er tilsyneladende allerede nået ud. Det har været en stille nat - sammenlignet med de foregående - lyder meldingen fra Rigspolitiet Koordinerende Stab.

27 brande er der registreret i nat, og der har ikke været behov for evakueringer nogen steder, fortæller politikommissær John Hermansen til Radioavisen.

- Vi har kun haft mindre brande i nat. Det har været containere, enkelte biler og den slags. Vi har ikke haft større brande nogen steder, siger John Hermansen fra Rigspolitiet.

Rigspolitiet vurderer, at der er en del forklaringer på den positive udvikling. For det første, at skolernes vinterferie er forbi. For det andet, at politiet har patruljeret flittigt i de udsatte områder. Og for det tredje den dialog, som er foregået med de unge mange steder i landet.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532eb462a11f9d13d0d4b370