Unge piger sætter ikke grænser for sex

Mere end hver femte pige i 9. klasse mener, at de har været udsat for seksuelle erfaringer, som de ikke havde lyst til. Regeringen lever ikke op til plan om at lære de unge at sætte grænser, viser rapport.

Hver tiende pige i 9. klasse, der havde haft sex med en kæreste, havde følt sig presset til det. (© Colourbox.com)

Mere end hver femte pige i 9. klasse har haft svært ved at sige nej til seksuel kontakt med en jævnaldrende eller voksen, viser undersøgelsen Unges trivsel - År 2008. Det er flere end ved en tilsvarende undersøgelse i 2002, på trods af at regeringen har lovet at sætte ind på området.

I undersøgelsen, der bygger på interview med knap 4.000 unge i 9. klasse, svarer 22 procent af pigerne, at de har oplevet seksuelle erfaringer, som de ikke var parate til. For drengene gjaldt det 5 procent.

Det gælder både erfaringer, hvor der har været fysisk kontakt som samleje og oralsex, og erfaringer med at blive tvunget til at blotte sig eller lade sig fotografere nøgen.

- Det tyder på, at de ikke er særligt gode til at sige fra over for det, de ikke vil have. De er ikke særligt gode til at sætte deres egne grænser, siger seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed og medforfatter til rapporten, Karin Helweg-Larsen.

Mangler undervisning

Regeringen anbefalede i sin handlingsplan fra 2003, at der seksualundervisningen blev øget i folkeskolen, især med fokus på at lære de unge at kende egne grænser og at lære at sætte grænser.

Målsætningen ser dog ikke ud til at være overholdt, viser rapporten.

Fem år efter handlingsplanen blev vedtaget, siger omkring hver femte 9. klasses elev, at de ikke er blevet undervist i seksuel udvikling og ca. halvdelen mener ikke, at skolen har undervist dem i, hvordan de bliver bedre til at undgå uønskede seksuelle kontakter.

Rammer pigerne psykisk

Meget tidlig seksuel debut kan have alvorlige konsekvenser for de unges psykiske trivsel, siger Karing Helweg-Larsen. Derfor er det vigtigt, at de unge lærer at sætte grænser.

- Når vi ser på, om de har psykiske problemer eller ej, så er der en markant større andel af dem, som har meget tidlige seksuelle erfaringer, som ikke trives så godt psykisk som de andre.

Ifølge rapporten tyder alt på, at pigerne, til trods for at de ikke sætter grænser, er blevet mere bevidste om, hvornår seksuel kontakt er ønsket. Derfor er de blevet bedre til at rapportere uønskede erfaringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk